Evenimentul Zilei > Social > Medic concediat după ce a vaccinat 10 pacienți neprogramați
Medic concediat după ce a vaccinat 10 pacienți neprogramați

Medic concediat după ce a vaccinat 10 pacienți neprogramați

Un medic american, șef al unei echipe de vaccinare, a vaccinat zece persoane cu doze de vaccin care rămăseseră și în mod normal urma să fie aruncate. Într-un mod surprinzător, medicul a fost concediat și acuzat de furtul celor zece doze de vaccin. „S-a prăbușit lumea peste mine. Doamne, a fost cel mai groaznic moment din viața mea!”, a mărturisit medicul, acum șomer.

Dr. Gokal a administrat 10 doze de vaccin Moderna unor pacienți neprogramați

SUA este împărțită în privința procesului Dr. Gokal. Fost șef al echipei care coordonează lupta anti-COVID în districtul texan Harris, medicul american e venerat și privit de unii ca un erou, în timp ce alții îl blamează. El a luat decizia de a vaccina cu 10 doze de ser Moderna persoane care nu erau „la rând” pentru imunizare, scrie The New York Times. Dacă nu o făcea, dozele ajungeau la gunoi.

Odată desfăcută fiola de vaccin Moderna, serul său are o valabilitate de 6 ore, iar dintr-o fiolă pot fi extrase până la 11 doze de vaccin. Dr. Hasan Gokal a luat parte la conferința în care li s-a explicat medicilor protocolul de vaccinare cu Moderna pe 22 decembrie.

„Ne-au spus pe cine să vaccinăm, personal medical, persoane aflate în cămine și centre de bătrâni, persoane peste 65 de ani sau care au afecțiuni cronice care cresc riscul de a face forme severe de COVID, apoi ne-au transmis să nu irosim nicio doză”, a declarat dr. Gokal.

După o săptămână, dr. Hasan Gokal a înregistrat, la finalul unei zile de vaccinări, un surplus de 10 doze de ser. În șase ore, acestea ar fi trebuit aruncate la gunoi. Fără să stea pe gânduri, medicul american a căutat persoane cu afecțiuni cronice pentru a le administra dozele rămase.

Unii dintre cei imunizați au fost cunoscuți de-ai săi, alte persoane au fost complet străine. Toți însă erau bolnavi. A ales, printre alții, o bătrână de 90 de ani țintuită la pat, o femeie cu demență, în vârstă de 80 de ani, mama unui copil cu o afecțiune gravă, ventilat mecanic. Ultima doză a administrat-o soției lui, suferindă de o boală gravă – sarcoidoză pulmonară.

Medicul a fost concediat și acuzat de furtul celor 10 doze de vaccin

Când decizia lui a fost descoperită, medicul a fost concediat și acuzat de furtul celor 10 doze de vaccin, în valoare totală de 135 de dolari.

„S-a prăbușit lumea peste mine. Doamne, a fost cel mai groaznic moment din viața mea!”, a mărturisit medicul, acum șomer, aflat acasă în Sugar Land, Texas.

Dr. Gokal a ajuns la tribunal, fiind prezentat ca ”un medic oportunist”

Dr. Gokal a ajuns la tribunal, unde procurorul l-a prezentat drept „un medic oportunist”, care a profitat de faptul că avea acces la vaccin pentru a-și imuniza soția și cunoștințele. Judecătorul a respins acuzațiile, dar procurorul nu vrea să renunțe. Cazul a fost prezentat Marelui Juriu, care va decide dacă medicul va fi cercetat penal pentru faptele sale.

Dr. Hasan Gokal are 48 de ani, este de origine pakistaneză și a ajuns în America la 4 ani. A studiat medicina la SUNY Upstate Medical University, în Syracuse și și-a început cariera în spitalele din centrul New York-ului. Face constant muncă de voluntariat – în 2017, s-a implicat în reconstrucția caselor distruse de uraganul Harvey și le-a acordat asistență medicală gratuită celor aflați în nevoie. În ultimii ani, s-a împărțit între două spitale, iar după izbucnirea pandemiei de COVID a trecut în prima linie.

”Eram îngrozit că mi-aș putea îmbolnăvi soția”, a declarat Dr. Gokal

„Eram îngrozit că mi-aș putea îmbolnăvi soția”, spune el. În aprilie, Departamentul de Sănătate l-a contactat pentru a conduce, ca director medical, echipa care coordonează lupta anti-COVID.

Conform autorităților americane, dr. Gokal a încălcat protocolul. În același timp însă, oficialii insistă, în ciuda celor comunicate la conferința din 22 decembrie, pentru a nu se irosi nicio doză. Pe 21 ianuarie, după ce un prieten l-a anunțat pe dr. Gokal că i-a apărut numele în publicațiile locale, familia lui s-a trezit cu reporterii la ușă.

Medicul a aflat că fusese pus sub acuzare pentru furtul dozelor de vaccin. Dr. Gokal ar fi abuzat de poziția sa pentru a-și vaccina familia și prietenii înaintea persoanelor eligibile care au trecut prin procesul necesar programării la imunizare. Medicul susține că nimeni de la biroul procurorului districtual nu l-a contactat pentru a-i asculta versiunea.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.