Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccin vechi, util contra coronavirusului?! Cercetările unui român din Olanda uimesc Lumea
Vaccin vechi, util contra coronavirusului?! Cercetările unui român din Olanda uimesc Lumea

Vaccin vechi, util contra coronavirusului?! Cercetările unui român din Olanda uimesc Lumea

Un vaccin mai vechi, care a fost dezvoltat pentru tuberculoză, ar putea avea efecte pozitive și împotriva infecțiilor provocate de noul coronavirus.

Dezvoltat pentru combaterea tuberculozei, vaccinul BCG are un efect stimulator asupra sistemului imunitar și a demonstrat că este eficient și împotriva altor infecții. De aceea, ar putea fi folositor și împotriva SARS-CoV-2, dacă ar fi aplicat preventiv. O astfel de ipoteză este studiată de specialiștii din Olanda printre care se află și imunologul de origine română Mihai Netea, profesor la Universitatea Radboud din Nijmegen.

„Vaccinul BCG este studiat în prezent în toată lumea, sunt în jur de 10-12 studii care se efectuează în acest moment atât în Europa, cât și în Africa, Australia și Statele Unite. Studiul pe care l-am publicat (la începutul lunii septembrie – n.r.) a fost de fapt pornit chiar înainte de criza COVID, pentru că noi știam și bănuiam că vaccinul BCG poate avea efecte benefice împotriva infecțiilor”, a declarat profesorul român.

El a precizat că vaccinul BCG a fost folosit înainte de apariția noului coronavirus, împotriva tuturor tipurilor de infecție împotriva tuturor tipurilor de infecții, inclusiv gripă și pneumonie, iar rezultatele au fost satisfăcătoare.

„Asta nu înseamnă însă că știm ce se întâmplă contra la COVID-19”, a subliniat profesorul, pentru Digi 24.

Însă, a arătat Mihai Netea, în prezent se studiază, în mai multe state ale lumii, efectele BCG asupra infecției cu SARS-CoV-2, însă deocamdată rezultatele nu sunt concludente.

„Ceea ce putem spune cu siguranță este că, de exemplu, nu a fost nici un efect secundar al vaccinului, nu am avut niciun fel de probleme și am observat că în perioada în care a fost primul val de coronavirus în Olanda și în Grecia – unde s-au făcut aceste studii -, pacienții care au primit BCG (și s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2 – n.r.) au avut mai puține simptome, dar în acea perioadă nu s-au strâns îndeajuns de multe infecții, încât să putem trage o concluzie definitivă”, a explicat cercetătorul.

Profesorul și-a exprimat speranța ca până la finalul anului să se poată trage niște concluzii și să se poată spună care este efectul acestui vaccin asupra infecțiilor cu noul coronavirus.

Pentru că BCG are efect  asupra mai multor tipurilor de infecții, inclusiv bacteriene, se estimează că ar putea asigura protecție pentru patru-cinci ani.

„Dacă reușim să demonstrăm că are aceste efecte benefice, pe această perioadă, ne poate da timpul necesar pentru a dezvolta orice vaccin specific împotriva COVID-19”, a punctat Mihai Netea.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: