Vacanță în Grecia. Aplicația pe care trebuie să o aibă toți turiștii

Vacanță în Grecia. Aplicația pe care trebuie să o aibă toți turiștii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Începând din luna mai 2024, Legea Plajelor se modifică semnificativ, a anunțat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Pe toate plajele grecești, numărul șezlongurilor disponibile pentru turiștii care aleg ca destinație această țară va fi redus drastic. De asemenea, șezlongurile nu vor mai putea fi așezate la mai puțin de patru metri de apă.

Mai puține șezlonguri pe plaje, în Grecia

Începând din luna mai a anului curent o serie de reguli cu privire la șezlonguri vor fi aplicabile pentru toate plajele grecești. Astfel, 70% din suprafața plajei nu trebuie să aibă șezlonguri, pentru a preveni supraaglomerarea. În zonele protejate, proporția zonei fără șezlonguri urcă la 85%, iar în zonele sensibile din punct de vedere ecologic - care vor fi marcate ca "plaje de neatins" - șezlongurile vor fi complet interzise.

De asemenea, starea plajelor va fi monitorizată cu ajutorul unei aplicații intitulate MyCoast, lansate de guvernul Greciei. MyCoast localizează plaja pe hartă, îți arată dacă este concesionată sau nu, precum și gradul de ocupare al plajei. Aplicația monitorizează și amplasarea ilegală a umbrelelelor sau șezlongurilor.

Turiștii vor plăti taxe mai mari pentru cazare

Tot din acest an, turiștii care care și-au ales ca destinație de vacanță Grecia vor trebui să achite "taxa de climă". Introducerea acestei taxe are ca scop finanțarea reconstrucției zonelor afectate de dezastre naturale, precum incendiile de vegetație ori inundații. Taxa nu este inclusă în pachetele turistice vândute vizitatorilor, ea urmând a fi achitată în Grecia, la unitatea de cazare. Taxa variază în funcție de numărul de stele al hotelului în care este cazat turistul și de perioada în care acesta merge în Grecia.

Ne puteți urmări și pe Google News
Concediu de odihna este un drept conferit de lege.

Sursă foto: Arhiva EVZ

În perioada martie-octombrie, taxa pentru hotelurile de una sau două stele va fi de 1,50 de euro/cameră/noapte. Hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 3 euro/cameră/noapte. Cele de patru stele vor fi taxate cu 7 euro/cameră/noapte, iar pentru hotelurile de cinci stele se vor plăti 10 euro/cameră/noapte.

În intervalul de timp noiembrie-februarie, taxa va fi cuprinsă între între 0,50 și 4 euro/cameră/noapte.Guvernul grec se așteaptă ca această creștere să aducă venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024.