Evenimentul Zilei > Sport > O nouă disciplină în școală. Protocol încheiat de Ministerul Educației
O nouă disciplină în școală. Protocol încheiat de Ministerul Educației

O nouă disciplină în școală. Protocol încheiat de Ministerul Educației

O întâlnire între ministrul Sorin Cîmpeanu și Cozmin Gușă, preşedintele Federaţiei Române de Judo, a stabilit un protocol de colaborare, în urma căruia judo-ul ar putea intra în programa școlară. Disciplina sportivă ar putea fi introdusă ca program-pilot.

Va fi judo-ul disciplină opțională? Vineri 12 februarie, la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ministrul Sorin Cîmpeanu s-a întâlnit cu Cozmin Guşă, preşedintele Federaţiei Române de Judo. Întâlnirea a analizat modalitatea implementării programului “Judo în şcoli”. Este vorba de un program convenit în protocolul de colaborare dintre Federaţia Română de Judo şi Uniunea Europeană de Judo.

În urma discuţiilor dintre ministrul Educaţiei şi Cercetării şi preşedintele Federaţiei Române de Judo, s-a mai stabilit crearea unui grup comun de lucru. Acesta urmează să identifice pașii de realizat pentru introducerea judo-ului ca disciplină opțională în programul educațional al elevilor. Pentru început, va fi introdus ca ca program pilot în centrele școlare unde există resurse materiale și umane pentru a practica activități sportiv-educaționale specifice judo-ului, precizează oficialii.

România, 3 medalii la Cupa Europeană de judo, de la Varşovia

În martie 2020, România a cucerit 3 medalii la Cupa Europeană de judo, de la Varşovia. Petr Zhukov, Ştefania Dobre şi Serafima Moscalu au prins podiumul la competiţia din capitala Poloniei. România a ocupat locul 15 în clasamentul pe medalii.

 Sportivul român de origine rusă Petr Zhukov s-a clasat pe locul 3 la cat. 66 k.  La cat. 63 kg, Ştefania Dobre a câştigat meciul pentru bronz, cu belgianca Selina Delen. Serafima Moscalu a debutat la Cupa Europeană de judo la cat. 70 kg, în optimi. A pierdut semifinala cu Urszula Hofman. Dobre a câştigat meciul pentru bronz cu bielorusa Viktoria Novikova.

Noua generație vine tare din urmă: două medalii la Europenele de Juniori

Cei mai tineri practicanți profesioniști de judo promit o carieră frumoasă. În noiembrie 2020, Alex Creț și Șerban Eduard au adus două medalii pentru România la întrecerea continentală rezervată juniorilor de la Porec, Croația. Orădeanul Alex Creț, categoria -90 kg, a cucerit argintul după ce a fost învins în finală de francezul Francis Damier. Fostul campion mondial de cadeți, piteșteanul Șerban Eduard (-100 kg), a cucerit medalia de bronz.

Sursă foto: Facebook FRJudo