Fostul preşedinte al României şi liderul PMP, Traian Băsescu, a participat marţi seara la emisiunea ”Perfect imperfect”, moderată de Emma Zeicescu la TVR 1, şi a folosit această ocazie pentru a discuta mai multe subiecte de actualitate, dintre care n-a lipsit şi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

„Dodon este pro rus, pro moscovit. Susţine că lumina în Rep. Moldova vine de la Moscova. Şi el, şi Plahotniuc sunt doi politicieni cărora le convine un regim oligarhic furnizat de Moscova. Aceşti oligarhi nu îşi doresc decât o Rep. Moldova anexată Rusiei. Sunt optimist şi cred în înţelepciunea poporului de a vota pentru menţinerea Rep. Moldova pe traiectorie Vest. Fac un apel la cei 100.000 de cetăţeni ai Rep. Moldova şi care trăiesc în România, să meargă la vot. Eu voi merge la vot.

Nu am în vedere o eventuală candidatură în Rep. Moldova, dar vreau crearea PMP acolo. Sunt 550.000 de cetăţeni acolo care au şi cetăţenie românească. Unirea se construieşte. S-a trecut deja printr-un proces foarte important. Trebuie să plecăm de la Helsinki 1975. Frontierele în Europa se pot modifica prin voinţa popoarelor sau a parlamentelor, conform Art. 1 al Convenţiei de la Helsinki.

În 2004, statul român a acordat 4 cetăţenii româneşti. În acelaşi an s-au acordat mii de cetăţenii cetăţenilor arabi. În prezent avem 550.000 de cetăţeni din Rep. Moldova cu cetăţenie românească. Din 2012, în fiecare an, aduc câteva sute de autobuze care nu au vizitat niciodată România şi îi ţin două, trei zile. Anul acesta au fost 250 de autobuze. Dacă oamenii care au cetăţenie română ar ieşi toţi la vot, Maia Sandu ar fi preşedintele Republicii Moldova şi o garanţie că Rep. Moldova va ajunge către Vest şi aşa poate se ajunge şi la Unire. Unirea se va face când va fi un referendum sau un vot în Parlamentul de la Chişinău, iar acest lucru se va face. Cred că în 5, 6 ani se va face şi Unirea”, a declarat Traian Băsescu.