Evenimentul Zilei > Social > Utilizatorii de IPhone sunt vizați! Modificări importante impuse de UE
Utilizatorii de IPhone sunt vizați! Modificări importante impuse de UE

Utilizatorii de IPhone sunt vizați! Modificări importante impuse de UE

Compania Apple ar putea fi forțată să schimbe încărcătorul pentru iPhone, cel puțin în cazul aparatelor care se vând pe piața europeană. UE a decis: toți producătorii de dispozitive mobile trebuie să folosească același tip de conector.

Încă de acum doi ani Comisia Europeană a anunțat că vrea standardizarea încărcătoarelor de telefoane mobile. În 2018 a anunțat chiar efectuarea unui studiu în acest sens, pentru a estima costurile şi beneficiile standardizării încărcătoarelor de telefoane mobile. La baza inițiativei legislative stă și dorința de reducere a deșeurilor electronice și simplificarea vieții consumatorilor. (Potrivit estimărilor Parlamentului European, încărcătoarele vechi produc anual circa 51.000 de tone de deșeuri electronice).

Acum s-a votat legea. Parlamentarii europeni au stabilit că toți producătorii de dispozitive mobile trebuie să folosească același tip de conector, și anume modelul USB-C. Deja toți producătorii de telefoane mobile folosesc acest încărcător, mai puțin Apple. Deși, și compania americană îl folosește, încă doar în cazul MacBook-urilor, și asta deja de aproximativ cinci ani.

În ceea ce privește telefoanele, Apple a refuzat implementarea conectorului USB-C în dispozitivele sale, după ce lansat în 2012 un încărcător propriu, diferit, “Lightning”. Încărcătorul respectiv este folosit pentru alimentarea tuturor modelelor de iPhone și pentru modelele noi de iPad, fiind de asemenea și conector pentru căștile cu fir folosite pe aceleași dispozitive.

În prezent, se așteaptă ca legea votată de Parlamentul European să primească avizul Consiliul European. După ce se va întâmpla acest lucru, Apple va trebui să decidă dacă va realiza încărcătoare diferite doar pentru piața europeană sau la nivel global. Avantajul este că telefoanele Apple ar putea fi alimentate cu încărcătoare Android sau de alte device-uri.