„Forţe şi mijloace ale Flotei Mării Negre supraveghează permanent distrugătorul USS Ross al Armatei Statelor Unite”, a arătat un purtător de cuvânt al Apărării, scrie Agerpres.

El a adăugat că, imediat după ce a intrat în apele Mării Negre, nava americană a intrat sub controlul mijloacelor radioelectronice ruse.

„În plus, urmărirea directă a acţiunilor navei de război americane este realizată de nava de patrulare Vasili Bykov şi de nava de recunoaştere Ivan Hurs”, a indicat purtătorul de cuvânt.

USS Ross, unul dintre cele patru distrugătoare menţinute de Statele Unite la baza Rota (Spania), a participat în aprilie 2017 la un atac cu rachete asupra bazei aeriene siriene Al Shairat, din provincia Homs.

Conform Convenţiei de la Montreux, navele ţărilor non-riverane Mării Negre pot rămâne în apele acesteia maximum 21 de zile.

Amintim că anult trecut, distrugătorul american USS Ross a făcut o escală, în portul Constanța, în perioada 18-21 februarie. O delegație condusă de comandantul navei, căpitan-comandorul Bryan S. Gallo, a efectuat vizite  atât la Comandamentul Flotei cât și la autoritățile publice locale.

Nava militară americană s-a aflat pentru a patra oară în România, „iar activitățile de instruire ale marinarilor militari români și americani se înscriu în parteneriatul strategic dintre cele două state aliate, prin care s-au angajat să promoveze împreună pacea și stabilitatea în Regiune”. Distrugătorul USS Ross este dotat cu sisteme antirachetă de tip Aegis, rachete de croazieră Tomahawk, rachete mare-aer şi rachete antisubmarin.

 

Te-ar putea interesa și: