Evenimentul Zilei > Politica > USR nu mai are voie să aibă invitați în Parlament
USR nu mai are voie să aibă invitați în Parlament

USR nu mai are voie să aibă invitați în Parlament

Biroul Permanet al Camerei Deputaților a decis, marți, să le interzică parlamentarilor de la USR să mai aibă invitați în Parlament, în actuala sesiune legislativă, şi ca în timpul şedinţelor de plen turiştii să nu mai aibă acces pe holul central. Liderul deputaților USR, Claudiu Năsui, a catalogat această decizie „un abuz”, fiind pentru prima oară în istoria parlamentarismului când se instituie o pedeapsă colectivă pentru un partid.

Decizia a fost luată după ce, săptămâna trecută, câtiva cetățeni au protestat pe holul Parlamentului împotriva modificărilor Codului de procedură penală, în timpul discursului din plen al premierului Viorica Dăncilă. Ulterior, protestatarii au spus că USR le-a facilitat intrarea în Parlament.

„Domnul Florin Iordache, autorul OUG 13, a comis, nouă ni se pare, un mare abuz în serviciu pentru că este pentru prima oară în istoria parlamentarismului în care se instituie o pedeapsă colectivă. Deci liderul de grup al PSD a propus şi dânsul a supus la vot ca doar grupul USR să nu mai aibă voie să aibă invitaţi în Parlamentul României, lucru care este profund inacceptabil din toate punctele de vedere: legal, democratic, moral. Am insistat să ne dea baza regulamentară în care acţionează Biroul permanent, iar dânsul a repetat râzând că este doar pentru buna desfăşurare. Am întrebat: totuşi pentru buna desfăşurare există vreo limită la ce puteţi face? Puteţi să spuneţi că opoziţia nu mai are drept de vot sau ceva de genul acesta? Nu a răspuns, doar a râs", a explicat Claudiu Năsui, după şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Întrebat de jurnaliști dacă o sa mai facă invitații în Parlament la dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură, Claudiu Năsui a precizat că USR cere românilor cărora le pasă de democrație să-și ia o zi liberă miercuri pentru a fi prezent în Parcul Izvor.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca în actuala sesiune parlamentară deputaţii USR să nu mai poată să aducă invitaţi în Parlament şi ca în timpul şedinţelor de plen turiştii să nu mai aibă acces pe holul central.