Evenimentul Zilei > International > USA Today: Partidul Republican este tot mai dezbinat în privința lui Trump
USA Today: Partidul Republican este tot mai dezbinat în privința lui Trump

USA Today: Partidul Republican este tot mai dezbinat în privința lui Trump

Cu câteva săptămâni înainte ca președintele Donald Trump să primească nominalizarea din partea partidului său, în sânul acestuia, dezbinarea se adâncește pe măsură ce mai mulți congresmeni din GOP (Grand Old Party – numele popular al Partidului Republican, n. red.) se delimitează de restul republicanilor în timp ce își cântăresc șansele la alegerile din noiembrie, scrie USA Today

Republicanii s-au îndepărtat tot mai mult de Trump din cauza problemelor demonstrate de administrația sa, de la tonul său pe tema rasismului și a demolării unor statui confederate la purtatul măștilor în timpul pandemiei și la rapoartele birourilor de informații legate de un program sprijinit de Rusia destinat trupelor americane din Afganistan.

Este un moment rar în mandatul de trei ani și jumătate al președintelui, mandat în care Trump s-a bazat de altfel pe unitatea partidului în privința unor probleme precum eventuala sa demitere sau ancheta fostului consilier special Robert Mueller pe tema Rusiei.

“Există un real dezacord între președinte și partidul său cu ocazia acestor alegeri “, a declara Alex Conant, strateg al Partidului Republican și fost consilier al senatorului Marco Rubio, din Florida. “Cred că mulți republicani s-au cam săturat de controversata strategie a președintelui. Oamenii se arată dezamăgiți de unele aspecte ale retoricii președintelui. Asta nu ajută nici la alegerea sa și nici la păstrarea majorității (republicane) din Senat“.

La începutul acestei săptămâni, mai mulți congresmeni republicani au declarat că intenționează să nu se ducă la convenția națională a partidului prevăzută la Jacksonville, în statul Florida, unde cazurile cu coronavirus s-au înmulțit, ceea ce i-a făcut pe susținătorii, politicienii și oficialii care intenționează totuși să participe, să aleagă între a-și pune în pericol sănătatea sau a suporta eventuala ripostă a președintelui.

Luni, senatorul Chick Grassley, un republican din statul Iowa, totodată cel mai bătrân senator al Partidului Republican, în vârstă de 86 de ani, a declarat că va ocoli convenția “din cauza situației cauzate de virus“, iar senatorii Lamar Alexander (statul Tennessee), Lisa Murkowski (statul Alaska), Susan Collins (statul Maine) și Mitt Romney (statul Utah) au invocat și ei îngrijorări legate de coronavirus ca motiv al absenței lor.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch O’Connell (statul Kentucky), a calificat convenția drept “un eveniment problematic“ atunci când a fost întrebat dacă intenționează să participe. “Va trebui să așteptăm și să vedem cum vor decurge lucrurile spre sfârșitul lunii august ca să ne dăm seama dacă este indicat sau nu să reunim atât de mulți oameni”, a subliniat el, joia trecută.

Oamenii campaniei lui Trump sperau să poată încerca marea cu degetul la sfârșitul acestei săptămâni, cu ocazia unui miting organizat în depoul unui aeroport din New Hampshire, dar, ulterior, ei au anunțat că vor amâna mitingul din cauza Uraganului Fay, care se apropie, potrivit unor surse de la Casa Albă. Amânarea mitingului survine după ce un altul, din luna iunie, organizat pe un stadion din statul Oklahoma, a fost sub așteptări din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19 semnalate în acest stat. Miercuri, oficiali din Tulsa au declarat că mitingul respectiv și protestele din jur au contribuit la recenta creștere a numărului de cazuri.

Un recent sondaj efectuat de USA TODAY și Centrul de sondaje Suffolk a constatat că opoziția față de Trump a fost de departe principalul factor care a sporit popularitatea lui Joe Biden, prezumtivul candidat la președinție din partea Partidului Democrat. Potrivit acestui sondaj, Biden conduce în fața lui Trump cu 12 procente, cota sa fiind de 53% față de cea de 41% a lui Trump.

Sondajele nu s-au arătat favorabile nici pentru senatorii republicani, care dețin majoritatea cu trei fotolii și care se confruntă cu probleme serioase în mai bine de cinci state. Potrivit unor sondaje recente, democrații conduc în Maine, Arizona, Carolina de Nord, Colorado și Montana, unde candidații (republicani) se află într-o situație deloc confortabilă din cauza controverselor apărute în jurul președintelui.

Candidații au apelat la diverse strategii, unii legându-și soarta de Trump, iar alții delimitându-se de președinte – o soluție dură, având în vedere că Trump este cel care ia deciziile.

Mai mulți (republicani) au evitat să critice atitudinea președintelui, în vreme ce alții, precum senatoarea din statul Maine, Susan Collins, care l-a criticat pe președinte de mai multe ori în ultimele săptămâni, inclusiv modul în care el a încercat să-i îndepărteze pe protestatarii din fața Casei Albe la începutul lunii iunie.

Totuși, unii recunosc că Trump este un ‘inorog‘ politic, iar tacticile sale sunt departe de a fi tradiționale, el atrăgând frecvent critici dure și stârnind numeroase furtuni – un ‘curent‘ care ar putea continua pe măsură ce alegerile din noiembrie se apropie.

“De fiecare dată când mă gândesc că și-a greșit calculele, el apare în tabăra câștigătoare “, a declarat senatorul republican Kevin Cramer (Dakota de Nord) pentru The Wall Street Journal atunci când a fost întrebat despre retorica președintelui pe tema istoriei Confederației. “Lucrurile pentru care președintele este creditat, și pe drept cuvânt, sunt bunele sale instincte“.

 

Articol de Courtney Subramanian și Christal Hayes/USA Today/ Traducere: Rador

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: