4 februarie

 

Universul lui Harry Potter și Astrologia. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

 

Pe 4 februarie s-au născut Francois Rabelais, Gerarad Philippe, Charles Lindbergh, Alice Cooper, Alfred Mendelsohn, Carmen Trandafir, Constantin Piliuţă, Denisa Comănescu, Vasile Cârlova, Monica Macovei.

 

O zi de marți „normală”, cât de normală poate fi în lumea de astăzi. Cu mai toate planetele concentrate în jumătate de horoscop, toate planetele sunt în mișcare directă.

În calendarul creştin-ortodox sunt vreo doi sfinţi, ca în aproape fiecare zi, Sfinţii Isidor Pelusiotul şi Avramie.

O zi de marţi „normală”, cu superstiţia celor trei ceasuri rele, doar este ziua lui Marte, războincul dur, dar nu prea inteligent.

Pe DOA s-a discutat mult despre aventurile micului vrăjitor Harry Potter. Scopul acestui articol nu este de a analiza fenomenul și nici de a vă face să doriți să citiți multele cărți, nici să vă influențez în vreun fel. Am vrut doar să mă opresc, pentru câteva momente, pe un fragment din acest univers fantastic al lui Harry Potter și să va spun unele concluzii apărute pe DOA. Într-adevăr, se pare că cele patru grupuri principale de studenți de la Hogwarts, școala de magie a lui Harry Potter, pot fi ușor legate de cele patru elemente folosite de astrologie.

 

Povestea, întinsă pe vreo opt volume, este a unui tânăr orfan crescut de unchiul și mătușa a cărui viață începe să se schimbe radical atunci când i se permite să intre într-o școală pentru vrăjitori tineri: școala Hogwarts. Am spune că este o „școală internat” pentru că copiii repartizați în diferite clase de studii trăiesc acolo tot timpul anului, cei care nu se pot întoarce acasă în timpul sărbătorilor. Această școală cu totul specială, prin cursurile sale, este structurată ca o școală clasică: un director, profesori pentru diferite materii, un consilier, o asistentă medicală. . . dar diferă ceea ce se învață acolo!

 

Ceea ce a interesat astronomii și astrologii de pe DOA este că elevii sunt împărțiți în 4 „case” mari: Gryffindor, Ravenclaw, Slytherin, Hufflepuff.

Nu este vorba aici de a face o comparație cu „casele” astrologice. Termenul desemnează mai degrabă un grup de oameni care aparțin aceleiași comunități și au aceleași caracteristici și abilități. Am vrut să atrag atenția asupra faptului că aceste Case pot avea anumite afinități cu cele patru elemente astrologice: Foc, Pământ, Aer și Apă.

 

La sosire, la școala Hogwarts, noii recruți care intră în primul an sunt distribuiți în una din cele patru case în timpul unei ceremonii de primire formală. Când se face apelul numelui său, studentul din primul an se prezintă în fața pălăriei de sortare și o așază pe cap. Instrumentul este inteligent: analizează caracterul elevului și decide ce casă este cea mai potrivită pentru el. Această alegere este finală pe întreaga durată a școlii și o putem ghici, chiar și dincolo, în lume.

 

Iată un fragment din cântecul de iluminare cu care Palatul Sortant îi întâmpină pe noii veniți în al patrulea volum al seriei:

 

Iată acum o mie de ani,

Când eram tânăr și puternic,

Au trăit patru vrăjitori celebri,

Acum, numele ne sunt familiare:

Gryffindor îndrăzneț trăia pe câmpie,

Hufflepuff omul bun trăia printre stejari

Ravenclaw loialul a domnit pe culme,

Slytherin ambițiosul, prefera mlaștinile.

Aveau o speranță, o dorință și un vis,

Proiectul îndrăzneț de educare a studenților,

Astfel s-a născut Hogwarts

În conformitate cu cele patru standarde ale acestora.

Toată lumea s-a ordonat foarte repede

Virtutea lui preferată

Și a făcut din stema

Din propria lui casă.

În ochii lui Gryffindor, era necesar la orice vârstă

Mai presus de toate, virtutea curajului,

Pasiunea lui Ravenclaw pentru inteligență

Și-a animat dragostea pentru beneficiile științei,

Hufflepuff avea o muncă grea,

Toți cei din casa lui erau destinați pentru asta

Slytherin însetat de putere și acțiune,

Toată lumea a căutat focul ambiției.

De-a lungul vieții lor,

Și-au ales modelele,

Dar cine le-ar putea înlocui

Când avea să vină moartea și să-i primească?

(Toate drepturile rezervate)

 

În lucrarea sa, este evident că JK Rowlings nu rezervă același tratament pentru toate casele: unii „ies în evidență”, alții mai puțin.

 

 

 

Gryffindor, viteazul

 

Este un fel de casa princiară la Hogwarts. Decanul este un Gryffindor, părinții lui Harry erau Gryffindors, Harry este el însuși, cei doi tovarăși credincioși ai lui (Ron și Hermione).

Este de fapt cea mai apreciată casă din roman. Și după cum explică Chanson du Choix, virtutea sa principală este curajul. Din acest motiv, îmi propun să o asociez cu FOCUL. De exemplu, în biroul directorului, există un Phoenix: o pasăre de foc. Grifonul care servește ca emblemă a casei este un animal mitic care asociază Leul, semn de foc.

 

 

Hufflepuff, muncitorii din greu

 

Gryffindor a fost vedeta lui Hogwarts, dar Hufflepuff, este exact invers! Definit în cântec drept grupul celor mai muncitori vrăjitori, se presupune că sunt de fapt cei mai „harnici”. Nu există studenți strălucitori la Hufflepuff, vedete, toți sunt în celelalte case.

În plus față de Quiddich, care este sportul vrăjitorilor locali, există un fel de joc intern în școală, care constă în câștigarea de puncte pentru Casa ta: prin câștigarea unui meci, prin nota bună la temele … pierde puncte atunci când unul dintre membrii săi contravine regulilor de procedură, răspunde prost unui profesor sau … nu face nimic care să-i permită să le câștige! Hufflepuff nu are niciodată cele mai bune scoruri, acestea fiind deseori ultima în competiția dintre Case.

Pentru această comunitate, se propune elementul PĂMÂNT. Lecțiile de botanică ale vrăjitoarei date de Mme Chourave au plictisit Harry și prietenii săi. Chiar dacă plantele pot fi periculoase.

S-ar putea vedea chiar în uriașul Hagrid „tolerat de bunăvoința tuturor„ fundamental naiv, dar foarte puternic. Evident o manifestare a Pământului, cu cursurile despre creaturi magice care se transformă în dragoni, pentru care gigantul va fi chiar suspendat.

Fondatorul acestei case a trăit „în stejari”, dar pădurea de lângă Poulard este un loc interzis în care trăiesc creaturi periculoase pe care numai Hagrid le iubește și… răsfață!

 

 

Ravenclaw, inteligență și decepție

 

Iată o Casă foarte interesantă care este prezentată în mod sistematic ca cea a unor buni provocatori (în comparație cu Gryffindor). Această casă este plină de studenți inteligenți și plini de viață. Ravenclaw au și avantajul de a oferi sportivi foarte buni. Întotdeauna pe urmele lui Gryffindor, ceea ce îi obligă să se depășească pentru a rămâne cei mai buni, uneori să-i depășească (niciodată pentru mult timp).

Numele Casei care este modelat pe „Serre d’Aigle”, precum și locul de reședință al fondatorului (culmile) pledează pentru elementul AER.

De asemenea, s-ar putea crede că culmile desemnează vârful muntelui și să vedem în el Pământul înalt al Capricornului, domiciliul lui Saturn. Dar, foarte clar este vorba de AER, am decis și au decis cei de pe DOA.

 

Slytherin, manipulatorii ambițioși

 

Nu în ultimul rând! Este cealaltă casă-vedetă la Hogwarts! Dar de data aceasta sunt operatorii negativi față de Gryffindor. Cel mai hărțuitor profesor reprezentativ care îl „persecută” pe Harry este Severus Snape, profesorul de poțiuni. Chiar dacă pălăria de sortare a crezut că Harry poate deveni un Slytherin bun, acesta din urmă s-a rugat foarte tare să nu fie unul, iar pălăria a dat curs dorinței. Toți dușmanii tânărului erou aparțin acestei case. Studenții Slytherin se dispută cu Gryffindor în competiția dintre Case, prin toate mijloacele.

Fondatorul „a preferat mlaștinile” este ceea ce desemnează imediat elementul APĂ. Șarpele, emblema Casei, face să se gândească în mod irezistibil la Scorpion, mai ales dacă pe undeva, în depărtare se aude cuvântul „putere”.

Cu toate acestea, trebuie spus că dorința de a acționa, ambiția, nu sunt calități specifice „Apa” (în astrologie). Cei de pe DOA cred că Slytherin, ca și comunitate, este Umbra Gryffindorilor și a Ravenclaws: ei ar manifesta de fapt partea negativă a celorlalte două Case. Față de curajul Gryffindor: ambiție și elitism, (plan activ), confruntat cu inteligența și știința Ravenclaw: viclenie, disimulare, minciuni calomnioase (plan mental).

 

Probabil că Slytherin nu este strict „Apa”, așa că trebuie să căutăm în altă parte pentru a găsi „apă reală, pur negativă” și să mergem, de exemplu, în cursul de divinație „neptunian” al profesoarei Sibylle Trelawney. Este unul dintre cele mai ridiculizate (fiecare curs este adesea pretextul pentru a pune în scenă o situație mai mult sau mai puțin burlescă). Probabil că voi avea ocazia să vorbesc despre asta, mai târziu, într-un alt articol, deoarece această profesoară îl învață astrologie pe Harry. Cu toate acestea, Sibylle nu este numită pe nume ca aparținând unei anumite case. Poate unde astrologia este holistică, universală și obiectivă? Bună întrebare!

Dar, poate, o să continuăm mâine, cu alt subiect, pentru că este o altă zi!

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: