Evenimentul Zilei > Social > Universitățile se pregătesc pentru semestrul II. Cum se vor desfășura cursurilor
Universitățile se pregătesc pentru semestrul II. Cum se vor desfășura cursurilor

Universitățile se pregătesc pentru semestrul II. Cum se vor desfășura cursurilor

Universitățile se pregătesc pentru semestrul II și urmează să stabilească scenariile în care își vor desfășura cursurile, având în vedere contextul epidemiologic.

Universitățile se pregătesc pentru semestrul II. Mai multe universități pregătesc debutul semestrului al doilea în cel mult două săptămâni,în actualul context epidemiologic. Cursurile se vor derula alternativ, online și cu prezența fizică a studenților. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, șapte săptămâni studenții vor fi prezenți în amfiteatre, iar alte șapte săptămâni online.

„Data de începere în semestrul al doilea diferă de la o universitate la alta. Până acum a început la o singură universitate, UMF din Târgu Mureş. Cele mai multe încep în 1-2 săptămâni semestrul al doilea”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform Antena 3.

Ministrul a precizat, pentru Antena 3, că există o problemă în căminele studențești. Dat fiind configurația acestora, aici va fi mai dificil să se respecte regulile de distanțatea fizică și normele sanitare pentru.

„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Universitățile pregătesc semestrul II

Sorin Cîmpeanu a precizat că acest sistem este agreat de foarte multe universități din țară. Ministrul a precizat că le-a solicitat rectorilor să anunțe înainte cu cel puțin cu o săptămână modul în care se vor derula cursurile. Aceasta deoarece mulți studenți vin din țară și, astfel, să aibă vreme să se pregătească.

„Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară”, a mai spus ministrul Educației.

Potrivit spuselor sale. adevărata problemă nu este data de prezența studenților în amfiteatre, în sălile de curs ori laboratoare. El a precizat că în căminele studențești va fi mult mai greu de respectat regulile de protecție sanitară.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare. Problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.