Evenimentul Zilei > Social > Bursele studenților, în pericol. Decizia luată de ministrul Educației și oficialii universităților
Bursele studenților, în pericol. Decizia luată de ministrul Educației și oficialii universităților

Bursele studenților, în pericol. Decizia luată de ministrul Educației și oficialii universităților

Oficialii din Educație încearcă să găsească o soluție pentru ca bursele studenților să fie acordate la fel ca și până acum, iar numărul lor să nu scadă.

Bursele studenților sunt puse sub semnul întrebării, pentru că o parte dintre ele ar putea să fie tăiate. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, are de gând să schimbe structura de colectare a banilor. Astfel încât și universitățile să contribuie la acest fond care s-a subțiat în ultima perioadă.

Bursele studenților s-ar putea reduce din punct de vedere al numărului, nu al valorii acordate. Se caută soluții

O discuție în acest sens va fi purtată astăzi. „Un subiect principal al şedinţei este acela al burselor studenţilor, care în proiectul de buget nu scad, dar, atunci când creşte cuantumul minim al bursei sociale de la 580 lei la 700 lei, sigur s-ar micşora numărul de burse. Dacă bugetul de burse nu scade, totuşi, prin creşterea cuantumului scade numărul de beneficiari de bursă.

Unul din obiectivele discuţiei de mâine este acela de a convinge universităţile româneşti să contribuie cu ceea ce au rezerve, tocmai pentru bursele studenţeşti, să completeze aceste bugete în aşa fel încât să nu scadă numărul studenţilor beneficiari de burse, cel puţin de burse sociale.” A declarat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.

„Niciun student nu trebuie privat de această bursă”

Ministrul consideră că niciun student nu ar trebui să fie privat de acest venit, așa că ar trebui găsite soluții. Astfel încât numărul de burse să nu scadă. „Niciun student nu trebuie privat de această bursă, dacă i s-a atribuit în acest an universitar”. A afirmat ministrul Educației.

Horia Oniţă, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, deschisese acest subiect într-o discuție la Realitatea Plus. El afirmase că principala asigurare pe care ministrul Educaţiei trebuie să le-o dea studenţilor este că „în contextul creşterii cuantumului burselor pentru 2021, indiferent de modul în care ele se vor finanţa, niciun student care actualmente primeşte nu va fi privat de această bursă începând cu semestrul al doilea.”