Evenimentul Zilei > Social > Universitatea de Vest, recunoscută pentru preocupările ecologice
Universitatea de Vest, recunoscută pentru preocupările ecologice

Universitatea de Vest, recunoscută pentru preocupările ecologice

GreenMetric World University Ranking, singura clasificare din lume care măsoară angajamentul universităților în dezvoltarea unei infrastructuri ecologice, include, pentru prima dată, Universitatea de Vest din Timişoara. Pentru anul 2017, UVT ocupă poziţia 518 la nivel mondial şi poziţia 4 la nivel naţional. În această ediţie, GreenMetric a inclus 619 universităţi din 76 de ţări.

Alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente doar patru universități din România, între care se regăseşte şi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, membră, alături de UVT, a Consorțiului Universitaria.

În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: așezare și infrastructură (15%), energie şi schimbări climatice (21%), managementul deșeurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) şi educaţie (18%).

„Preocupările noastre în domeniul ecologiei sunt deja cunoscute. Aș menționa aici evenimentul anual devenit deja tradiție ‹‹Săptămâna Verde în UVT››, cu activități ce abordează subiecte eco, de protejare a mediului înconjurător și de adoptare a unui stil de viață sănătos. De asemenea, am inițiat demersuri de reducere a consumului de energie electrică și de management al deșeurilor. Un program recent desfășurat împreună cu studenții de la OSUT își propune tocmai implicarea tinerilor noștri studenți în conservarea resurselor. Sunt multe alte lucruri care, puse la un loc, subliniază angajamentul nostru în protejarea mediului”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.