Evenimentul Zilei > EVZ Special > Unitățile sub acoperire ale Israelului fac ravagii printre palestinieni
Unitățile sub acoperire ale Israelului fac ravagii printre palestinieni

Unitățile sub acoperire ale Israelului fac ravagii printre palestinieni

Ahmed Fahd, în vârstă de 24 de ani, a fost omorât marți, în cartierul Ramallah. Conform familiei, acesta ar fi fost arestat de agenți israelieni sub acoperire, ulterior fiind împușcat în spate de mai multe ori.

Un oficial al serviciului de informații din Israel, Shin Bet, a sunat familia acestuia pentru a-și cere scuze, spunând că agenții nu intenționaseră să-l omoare pe tânăr, ci îi urmăreau pe fratele și pe unchiul său care erau acuzați de implicare în activități teroriste.

Asasinarea palestinienilor

În timp ce israelienii și-au recunoscut  „greșeala”, Shawan Jabareen, de la organizația pentru drepturile omului din Ramallah, a declarat că uciderea continuă a palestinienilor de către forțele de securitatea israeliene, în special de unitățile sub acoperire, nu au fost un simplu accident.

„În prezent, investigăm moartea sa, dar uciderea face parte dintr-o politică israeliană deliberată de asasinare a palestinienilor, de unități sub acoperire cunoscute sub numele de Musta’ribeen”, a declarat Jabareen pentru Al Jazeera.

Jabareen a explicat că organizația sa a documentat numeroase cazuri în care au fost uciși palestinieni inutil de către forțe de securitate israeliene. Musta’ribeen sunt forțe speciale israeliene renumite pentru brutalitatea lor, care se prezintă fiind arabi și operează în societățile palestiniene. Aceștia se îmbracă ca arabii, au aceleași obiceiuri ca aceștia și vorbesc fluent araba în dialectul adecvat.

Expertul israelian în afaceri, Antoine Shalhat, a explicat că principalele misiuni ale Musta’ribeen „includ colectarea de informații și operațiuni antiteroriste”. Aceste unități au fost implicate în campania de arestare a palestinienilor care se desfășoară în prezent, în urma protestelor împotriva morților din Gaza și a violenței din Ierusalimul de Est.

Comitetul public împotriva torturii din Israel (PCATI) a declarat că a primit „acuzații de ofițeri sub acoperire care s-ar fi declarat protestatari și care au atacat civilii și au amenințat minori”.

În urma înființării unei noi unități speciale pentru a opera în zonele arabe, Centrul pentru Drepturile Minorităților Arabe din Israel, a trimis o scrisoare înalților oficiali ai poliției israeliene și a politicienilor, spunând că nici o democrație nu va fi de acord cu înființarea unei structuri îndreptată împotriva unui grup etnic.

Reguli permisive

Cu toate acestea, uciderea zilnică a palestinienilor continuă fără întrerupere, fiind uciși 28 doar în luna mai. Între timp, grupul israelian pentru drepturile omului, Yesh Din, a pus presiune asupra armatei israeliene, să investigheze decesele palestinienilor din Gaza.

” Combinația între reguli permisive în ceea ce privește tragerea împotriva protestatarilor neînarmați și un sistem de aplicare al legii care împiedică anchetarea autentică și eficientă a deceselor protestatarilor, este una letală”, a afirmat Yesh Din într-unul dintre ultimele sale rapoarte.

„Rezultatul este pierderea inutilă a multor vieți, lipsa responsabilității privind vătămarea victimelor și abandonarea locuitorilor din Gaza, care rămân lipsiți de apărare”, conform aljazeera.com.