Afirmaţia vine după ce miniştrii de interne din patru ţări membre au propus un sistem de repartizare automată în interiorul UE a migranţilor ajunşi pe ţărmurile italiene sau malteze

Potrivit oficialului ungar, ţara sa este „îngrijorată” de evoluţiile recente din Italia, ale cărei porturi imediat după formarea unui guvern de stânga porturile au fost redeschise pentru a primi migranţi veniţi din Africa.
„Este evident că nouă din zece sunt migranţi economici”, a spus oficialul ungar, potrivit căruia propunerea convenită de Germania, Franţa, Italia şi Malta va determina „milioane” de alţi migranţi să plece spre Europa.

Hollik susţine că Ungaria nu va participa la această redistribuire şi guvernul ungar va face tot posibilul pentru zădărnicirea introducerii  unui sistem de cote obligatorii de migranţi.

Germania, Franţa, Italia şi Malta au ajuns luni, în La Valletta, la un acord prealabil privind înfiinţarea unui sistem de repartizare automată între state UE voluntare a migranţilor care debarcă pe ţărmurile italiene sau malteze.

Proiectul va fi supus aprobării tuturor statelor din Uniunea Europeană în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg din 8 octombrie.

Ideea de bază a acestui sistem este ca migranţii să fie redistribuiţi automat şi rapid între statele UE dispuse să-i primească.

Printre altele, va trebui să se stabilească dacă în selecţia persoanelor eligibile vor fi incluşi şi migranţii „economici”, care în mod normal nu au drept de azil, dar care constituie majoritatea celor sosiţi în Europa, potrivit agerpres.ro