Evenimentul Zilei > International > Ungaria îi răspunde lui Iohannis: „Mai mult respect pentru maghiari!”
Ungaria îi răspunde lui Iohannis: „Mai mult respect pentru maghiari!”

Ungaria îi răspunde lui Iohannis: „Mai mult respect pentru maghiari!”

Budapesta a reacționat miercuri după atacul lansat de președintele Klaus Iohannis la adresa unei presupuse înțelegeri UDMR-PSD pentru adoptarea tacită a unui proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a postat pe contul său de Facebook un mesaj video:

„Astăzi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și incitatoare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul nostru și apelul nostru către președintele României sunt simple: mai mult respect pentru maghiari.”

Și mesajul șefului ungar al diplomației a continuat:

„Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România, deoarece suntem parteneri economic importanți, dar și în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în secuime de a exista relații normale între cele două state.”

Mai departe, Szijjarto a spus:

„Din păcate, în ultimele zile, reprezentanții statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate.”