Ungaria și Guatemala susțin valorile creștine - Péter Szijjártó

Ungaria și Guatemala susțin valorile creștine - Péter Szijjártó Peter Szijjártó / Sursa foto: Peter Szijjarto / Facebook

Ungaria și Guatemala susțin valorile creștine și modelul tradițional de familie, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

Ungaria și Guatemala susțin împreună valorile creștine și modelul tradițional de familie pe scena politică internațională. Și fac asta chiar dacă „mainstreamul liberal” nu cruță din această cauză cele două țări, a spus ministrul ungar de externe, potrivit Magyar Nemzet.

Péter Szijjártó a relatat, în primul rând, despre faptul că actuala vizită este un eveniment istoric în diplomație, deoarece până acum nu a existat niciodată o vizită la nivel înalt între cele două țări.

Ungaria, îngrijorată de evoluțiile globale recente

Oficialul ungar a subliniat că Ungaria este îngrijorată de evoluțiile globale recente, din cauză că provocările de securitate se înrăutățesc, iar politica mondială este din ce în ce mai determinată de dușmănie, îndoctrinare și amestec în treburile interne ale celuilalt, în loc de parteneriat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din păcate, semnele indică din ce în ce mai mult în direcția în care lumea se îndreaptă spre formarea unor noi blocuri de țări, ceea ce este o veste foarte rea pentru noi, ungurii, deoarece, dacă cineva are experiență, atunci noi, central-europenii, cu siguranță avem experiență despre cum este când lumea este împărțită în blocuri”, a spus Péter Szijjártó.

El a precizat: În loc de aceasta, „țara noastră ar considera de dorit o ordine internațională echilibrată bazată pe respect reciproc și cooperare”.

„Ne-am dori ca noua eră politică mondială să fie despre conectivitate, conexiuni, cooperare cultă, civilizată”, a spus Szijjártó.

Studenți din Guatemala, cu burse la universitățile maghiare

„Am dori ca viitoarele relații dintre Ungaria și Guatemala să se bazeze pe aceste considerente. Cele două țări sunt extrem de îndepărtate, la mai mult de zece mii de kilometri una de cealaltă și, prin urmare, cea mai sigură bază pentru cooperare poate fi relațiile dintre oameni. În consecință, părțile vor finaliza un acord în baza căruia în fiecare an douăzeci de studenți guatemalezi vor putea studia la universitățile din Ungaria cu burse”, a mai spus ministrul.

Péter Szijjártó a mai precizat: „Cooperarea economică bilaterală este tot mai activă, valoarea schimburilor comerciale bilaterale s-a dublat anul trecut și a atins un record de șapte milioane de dolari, dar s-a înregistrat și anul acesta o creștere de 19 la sută.

Primele companii ungare au apărut deja pe piața din Guatemala, în industria sănătății, industria alimentară și IT. Ministrul a mai spus că mainstreamul liberal global ține sub presiune și atacă constant valorile considerate fundamentale de Ungaria”.

Ungaria „mai mult de o mie de ani de statalitate creștină”

„Ungaria are deja mai mult de o mie de ani de statalitate creștină și avem o societate bazată pe familie, motiv pentru care căutăm cooperare cu acele țări care susțin aceste valori fundamentale care sunt importante pentru noi, iar Guatemala este o asemenea țară. Împreună cu Guatemala vom susține pe scena politică mondială comunitățile creștine, valorile creștine și protejarea instituției familiei”, a subliniat Péter Szijjártó.

„Mainstreamul liberal nu cruță acele state care sunt gata să adopte o poziție în aceste chestiuni, motiv pentru care guvernele ungar și guatemalez cooperează strâns în acest domeniu pe scena globală”.

Ungaria, susținere pentru Israel

Péter Szijjártó a declarat că ambele țări sunt profund preocupate de conflictul armat din Orientul Mijlociu, al cărui punct de plecare constă în faptul că Israelul a fost lovit de un atac terorist brutal.

„Este în interesul nu numai al Israelului, ci și al întregii lumi, ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată. În același timp, trebuie să facem totul pentru ca acest conflict să nu se transforme într-un război între țări, deoarece ar avea efecte imprevizibile.

Întreaga comunitate internațională trebuie să se comporte responsabil pentru a evita escaladarea conflictului, deoarece aceasta ar putea duce la unul dintre cele mai mari dezastre umanitare din istorie. Ne bucurăm că și Guatemala adoptă o poziție responsabilă similară și astfel putem acționa împreună pe scena politică internațională și în acest sens”, a mai spus ministrul de externe al Ungariei.

„Suntem departe unul de celălalt din punct de vedere geografic, dar se pare că cooperarea, cooperarea bazată pe respect reciproc, are sens. Este important ca Ungaria să mențină o cooperare cât mai strânsă și cu țările care se află geografic departe de ea, mai ales dacă reprezentăm aceleași valori, ceea ce ne întărește în sistemul politic internațional”, a conchis Péter Szijjártó.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)