Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungaria blochează, din nou, participarea Ucrainei la reuniunile NATO
Ungaria blochează, din nou, participarea Ucrainei la reuniunile NATO

Ungaria blochează, din nou, participarea Ucrainei la reuniunile NATO

Ministerul de Externe de la Kiev a confirmat că participarea deplină a ministrului de externe Dmitro Kuleba la întâlnirea oficială a miniștrilor de externe din statele NATO, care are loc la București, a fost blocată la cererea Ungariei - transmite, marţi, Evropeiska Pravda.

Publicaţia aminteşte că, în perioada 29-30 noiembrie, miniștrii de externe ai țărilor Alianței se reunesc la Bucureşti şi se preconizează că vor discuta inclusiv despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Financial Times a fost prima sursă care a raportat că Ungaria s-a opus participării ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la sesiunea oficială, astfel că oficialul ucrainean este nevoit să se întâlnească cu omologii la o cină separată.

Ministerul de Externe de la Kiev a purtat discuții separate cu reprezentanții NATO

Ministerul de Externe de la Kiev a confirmat pentru Evropeiska Pravda că Dmitro Kuleba va purta discuții cu miniștrii NATO, în cadrul unei întâlniri separate, special organizată de secretarul general al Alianţei. „După cum știți, Ungaria blochează reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la un nivel superior ambasadorilor din anul 2017. Pentru a depăși formal veto-ul ungar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai Alianţei și cu ministrul ucrainean. La această întâlnire , Dmitro Kuleba și omologii săi străini vor discuta despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și restabilirea infrastructurii energetice ucrainene” – a explicat Oleh Nikolenko, reprezentantul Ministerului de Externe ucrainean. Reprezentantul diplomaţiei ucrainene a adăugat că, în cadrul vizitei sale la București, ministrul Dmitro Kuleba va avea și o serie de întâlniri bilaterale. Evropeiska Pravda aminteşte că, în primele săptămâni ale invaziei ruse, Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, iar Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO.

(EVROPEISKA PRAVDA – traducerea Rador)