Reuniune NATO în România. Războiul din Ucraina și securitatea globală, principalele teme de discuție

Reuniune NATO în România. Războiul din Ucraina și securitatea globală, principalele teme de discuție Sursa foto: gov.ro

Reuniunea NATO este prima care se desfășoară într-un stat de pe Flancul Estic al Alianței, de la începutul războiului din Ucraina. Principala temă de discuție va fi securitatea din regiune. Liderii politici din România vor profita de ocazie pentru a discuta și despre aderarea la Schengen.

România va găzdui săptămâna viitoare o importantă reuniune NATO, la care vor participa miniștri de externe ai țărilor membre ale alianței. De asemenea, la eveniment vor participa și reprezentanți ai Suediei și Finlandei care vor să adere la alianța nord atlantică.

Reuniune importantă

Este al doilea eveniment important după Summitul NATO din 2008 de la București. Este, de asemenea și prima ministerială de externe NATO care se desfășoară într-un stat de pe Flancul Estic al Alianței, de la începutul războiului din Ucraina.

„La ministerială vor fi patru sesiuni de lucru. Primele două vor fi dedicată Ucrainei, pentru că efectele războiului sunt resimțite de către toată lumea. Efectele sunt în principal asupra securității euroatlantice. La a doua sesiune va participa și ministru de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Vom discuta în mod concret despre situația din teatrul de război și, iarăși, despre nevoile de asistență pentru Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua zi, pe 30 noiembrie, începem cu a treia sesiune a reuniunii ministeriale care, de asemenea, va avea loc în format aliat, plus Suedia și Finlanda. Acea reuniune va avea pe agendă relația dintre NATO și China sau, mai bine spus, efectele acțiunilor Chinei asupra securității euroatlantice. Vom discuta și despre combaterea terorismului și rolul pe care Alianța Nord-Atlantică îl are în acest sens.

A patra sesiune va fi dedicată relației cu partenerii din regiune. Vom avea ca invitați miniștrii de externe din Georgia, din Republica Moldova, din Bosnia și Herțegovina – și împreună cu ei vom discuta despre amenințările din regiunea Mării Negre. Este o sesiune care este dedicată, practic, efectelor războiului din Ucraina asupra securității în regiunea Mării Negre. Și, de asemenea, vom vedea care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a întări capacitățile de apărare, de securitate ale acestor parteneri care sunt afectați în mod serios de efectele războiului din Ucraina.

Este prima reuniune ministerială NATO la care un ministru de externe din Republica Moldova participă în persoană. Este prima participare, în general, a unui ministru de externe din Republica Moldova“, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Aderarea la Schengen

Reuniunea NATO va fi și o oportunitate pentru România să discute subiectul aderării la Schengen. Votul final se va da la începutul lunii decembrie. Olanda este principalil opozant al României „Condițiile pe care Olanda le-a pus au fost următoarele: să existe un raport MCV pozitiv și să aibă loc o verificare suplimentară față de verificarea tehnică pe care a efectuat-o misiunea de experți pe care noi ne-am asumat-o voluntar la începutul lunii octombrie. Raportul a fost unul pozitiv.

Întrucât Olanda, la momentul respectiv, nu a participat cu experți la acea misiune, am considerat util să invităm Olanda se efectueze o verificare suplimentară. Acest lucru s-a întâmplat pe data de 17 noiembrie. Concluziile acestei a doua misiuni de experți, care au fost făcute publice pe 23 noiembrie, au fost de asemenea pozitive. Prin urmare, așteptăm o decizie formală din partea statului olandez. Sperăm ca această decizie să fie una pozitivă“, a mai spus Bogdan Aurescu.

Între timp s-au purtat discuții și cu Suedia, dar și cu Austria, state care aveau rezerve cu privire la aderarea României la Schengen. „Noi trebuie să fim realiști, trebuie să facem în continuare toate demersurile care țin de noi, atât cele directe, cât și cele prin utilizarea tuturor posibilităților, instrumentelor, pârghiilor de acțiune, în așa fel încât să obținem rezultatul dorit. Cred că, așa cum spunea și domnul Președinte Iohannis, există relativ bune șanse pentru a obține un rezultat pozitiv, inclusiv până la finalul anului“, a declarat Bogdan Aurescu.

Sprijin pentru Republica Moldova

Ministerul de Externe spune că România va continua să sprijine Republica Moldova care se confruntă cu o uriașă criză a energie. „Am început, încă din 14 octombrie, să livrăm energie electrică la prețuri reduse către Republica Moldova. Volumul total de energie electrică pe care România îl furnizează în această perioadă Republicii Moldova, în diverse modalități, este undeva între 80 și 90% din necesarul total.

România va continua să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic. Vom livra, așa cum am decis deja, și lemn de foc pentru gospodăriile din Republica Moldova, care au nevoie de lemn pentru încălzire pe perioada iernii. Am livrat și păcură, ca un combustibil alternativ pentru centralele electrice din Republica Moldova“, a mai spus Bogdan Aurescu, la Adevărul Live.