Evenimentul Zilei > International > Ungaria: Apărăm de 1000 de ani frontiera Europei
Ungaria: Apărăm de 1000 de ani frontiera Europei

Ungaria: Apărăm de 1000 de ani frontiera Europei

În forma sa actuală, mecanismul statului de drept este o absurditate juridică, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei.

Potrivit ministrului ungar al Justiției, Judit Varga, problema mecanismului statului de drept este aceea că nu sunt definite cu precizie criteriile statului de drept.

„Credem în statul de drept, dar acest lucru nu schimbă faptul că, în forma sa actuală, mecanismul statului de drept este o absurditate juridică, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei, în interviul acordat săptămânalului francez Le Point, publicat miercuri.

Potrivit oficialului ungar, problema mecanismului statului de drept este aceea că nu sunt definite cu precizie criteriile statului de drept.

Statul de drept este un concept format prin însăilarea unor principii, pe care nu se poate construi niciun mecanism de sancţionare, a subliniat Varga.

Criterii încețoșate

Potrivit ministrului, liderii din Uniunea Europeană şi-au încălcat cuvântul dat, au trecut peste acordul din luna iulie şi, totuşi, au încercat să condiţioneze acordarea fondurilor UE de „criteriile înceţoşate ale statului de drept”.

În opinia oficialului ungar, dreptul de veto la care a apelat atât Ungaria, cât şi Polonia, a reprezentat un răspuns la încălcarea cuvântului dat. „Noi am acţionat cinstit”, a spus Judit Varga (foto).

„Am jucat mereu cu cărţile pe faţă. De aceea, consider că este o chestiune de cinste, dacă cineva respectă înţelegerea iniţială”, a adăugat totodată ministrul ungar.

În opinia sa, impasul nu poate fi rezolvat printr-o „negociere nedemnă”, ci trebuie încheiat un nou acord, iar apelarea la dreptul de veto a fost un prim pas în această direcţie.

Principiile și suveranitatea Ungariei nu sunt de vânzare

În ceea ce priveşte posibila retragere a fondurilor UE, Judit Varga a comentat: „nici principiile noastre, nici suveranitatea noastră nu sunt de vânzare”. Ministrul ungar al justiţiei a subliniat de asemenea că pachetul de relansare economică al UE nu reprezintă un cadou, un ajutor sau o donaţie, ci un împrumut, care va trebui rambursat.

Judit Varga a mai subliniat că, în caz de nevoie, Ungaria se poate împrumuta şi de pe piaţă, „şi totuşi, este pregătită să se angajeze la o datorie europeană comună, în spiritul solidarităţii europene”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE