Imediat după trecerea unui ultim grup de sute de migranți, deschiderile din acest gard care se ridică în mijlocul câmpiei, în sudul Ungariei, un fost închise ermetic cu puțin înainte de ora 01.00 (vineri, 23.00 GMT) de către polițiștii ungari, în aplicarea deciziei anunțate în cursul zilei de guvernul premierului Viktor Orban, relatează Agerpres.

Doar în ultima luna însă, peste 170.000 de migranţi au ajuns pe teritoriul maghiar venind dinspre ţară vecină – membră a Uniunii Europene, dar care nu face parte şi din Spaţiul Schenghen, de liberă circulaţie.

"Ştim că această nu este cea mai bună soluţie, ci doar a două variantă. Cea mai bună soluţie n-a venit, din păcate, de la Consiliul european de la Bruxelles, pentru că n-a fost stabilit niciun acord privind protecţia graniţelor externe ale Greciei", a precizat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Autorităţile croate au anunţat că instituie un nou "coridor", în direcţia Sloveniei, pentru a permite tranzitul migranţilor care vor să ajungă în Occident. Pe de altă parte, Ankara a risipit optimismul liderilor europeni, care spun că au stabilit un "plan de acţiune" cu Turcia, că soluţie pentru criză refugiaţilor.

„Până acum nu există motive pentru a începe construirea unei bariere şi la frontieră cu România", a declarat şeful diplomaţiei maghiare.