La scurt timp după ce Parchetul General a anunțat că a început urmărirea penală in rem pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese, vizând potenţiala finanţarea ilegală a Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) la alegerile locale din iunie 2016, managerii Autorității Electorale Permanente (AEP) au constatat că au dispărut documentele solicitate de anchetatori. Este vorba chiar despre actele care arată rambursarea sumelor cheltuite de USB, înainte de alegeri.


FOTO: La sediul AEP este o tăcere suspectă legată de documentele privind fi nanțarea USR a lui Nicușor Dan  FOTO: MAGNANEWS.RO Vestea dispariției documentelor USR a dat-o, la sfârșitul săptămânii trecute, jurnalistul Ovidiu Zară pe site- ul magnanews.ro. Potrivit sursei citate, din primele cercetări s-a constatat că sustragerea documentelor respective s-a făcut ca urmare a spargerii unor fişete ale AEP unde erau stocate chiar documentele USR. Cu toate acestea, până aseară, niciun reprezentant al AEP nu a depus plângere la poliție, au declarat, pentru Evenimentul zilei, oficiali din Poliția Capitalei. Surse neoficiale ne-au precizat, însă, că în interiorul instituției are loc o anchetă administrativă și un control.

USR: „Avem copii”

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a spus ieri, pentru EVZ, că partidul nu a primit nicio comunicare de la AEP despre o spargere sau furt de documente privind finanţarea USR. „Avem şi copiile şi originalele la documente. Noi o să răspundem solicitărilor în relaţia noastră cu AEP”, a spus Barna. Deputatul USR Cosette Chichirău spune că nu aveau cum să dispară documente fără ca partidul să afle.

„Oamenii noştri sunt la AEP tot timpul. Suntem în contact continuu cu ei, acum e verificarea după parlamentare”,a explicat Chichirău, pentru EVZ. USR a transmis că a trimis la AEP documentele privind finanţarea campaniilor prin firma de contabilitate „Nexia CRG”, în calitate de mandatar financiar. Fondatorul firmei, Luminiţa Ristea, le-a spus, ieri, reporterilor EVZ că este foarte ocupată şi nu are timp să le răspundă la întrebări.

AEP tace

EVZ a solicitat ieri AEP să ne comunice dacă a avut loc vreo spargere la sediul instituţiei şi dacă au dispărut documente legate de finanţarea unor partide. Până la închiderea ediţiei, instituţia nu a răspuns. Surse din cadrul AEP susţin, însă, neoficial, că nu a existat niciun incident, că Autoritatea nu a depus nicio plângere la instituţiile statului şi că echipa care controlează finanţarea partidului, precum şi documentele aferente se află, temporar, detaşate într-un alt spaţiu decât sediul AEP, în fostul sediu al Biroului Electoral Central, de lângă Sala Palatului.