Una din nouă şcoli britanice are o limbă principală alta decât engleza. Ce loc ocupă româna

Una din nouă şcoli britanice are o limbă principală alta decât engleza. Ce loc ocupă româna

Tabloidul britanic publică un top al limbilor vorbite în şcolile englezeşti şi constată că limba engleză este supusă unor presiuni în şcoli chiar la ea acasă.

Situaţia este efectul migraţiei, mai scrie Daily Mail. Topul a fost întocmit pe baza datelor furnizate de Ministerul Educaţiei din această ţară. Potrivit acestuia, în perioada 2008-2013, cea mai mare creştere a înregistrat-o limba română, 527%, urmată de letonă cu 414, ungară, 359, bulgară 255, slovacă 246, lituaniană, 214, cehă, 205, rusă, 138, şi poloneză, 136. ca număr de copii cei mai mulţi sunt însă polonezi (63.257), după care urmează lituanienii (13.650) şi ruşii (9.135). Românii ocupă locul IV cu 8.906 copii. Potr5ivit tabloidului, şcolile se confruntp deja cu creşterea numărului de locuri, iar în următorul deceniu vor fi necesare un milion de locuri suplimentare. "Guvernul va cheltui cinci miliarde de lire sterline până în 2015 cu suplimentarea numărului de locuri, pentru a face faţă crizei", subliniază publicaţia. Copiii care nu vorbesc engleza ca prima limbă, "exercită totodată o uriaşă presiune financiară asupra şcolilor", continuă tabloidul. Costul educării lor este estimat la 30.000 de lire sterline anual (36.285 de euro), în timp ce pentru ceilalţi este de 5.000 de lire sterline (peste 6.000 de euro) pe an, din cauza "asistenţei intensive la ore".

În afară de numărul familiilor care emigrează în Marea Britanie, presiunea creşte şi din cauza ratei mari a naşterilor în rândul familiilor de emigranţi care s-au stabilit deja în Marea Britanie, potrivit Biroul Naţional britanic de Statistică, citat de ziar. Rata naşterilor în cazul emigrantelor românce este 2.93 copii, în timp ce în Romania rata naşterilor este 1,25, iar în Marea Britanie de 1,84, precizează aceeaşi sursă. În prezent, în şcolile primare şi secundare din Marea Britanie se vorbesc 309 limbi şi dialecte, de la afrikaans şi amharică (limbă semitică vorbită în Etiopia) până la shqip (limbă indoeuropeană vorbită în Albania şi Kosovo) şi zulu, potrivit tabloidului.

Ne puteți urmări și pe Google News