Un ucigaș în serie a simțit gustul libertății după 46 de ani de închisoare. Ce atrocități a comis

Un ucigaș în serie a simțit gustul libertății după 46 de ani de închisoare. Ce atrocități a comis Sursa: Arhiva EVZ

Ucigașul în serie John Shaw zâmbește în timp ce iese din închisoare pentru prima dată în aproape 50 de ani. Violatorul și ucigașul se află în spatele gratiilor din 1976, dar i s-a oferit o zi pentru a explora centrul orașului Dublin.

Bătrânul în vârstă de 75 de ani – care a comis crime împreună cu complicele Geoffrey Evans – a părăsit închisoarea din Arbor Hill weekendul trecut. A mers pentru o zi în capitala Irlandei, flancat de doi ofițeri de închisoare în civil. Ucigașul este în închisoare pentru răpirea, violul, tortura și uciderea lui Elizabeth Plunkett, în vârstă de 22 de ani, și a lui Mary Duffy, în vârstă de 24 de ani.

Eliberat pentru o plimbare în oraș

A fost primul său gust de libertate în mai bine de 46 de ani, când cel mai longeviv deținut din Irlanda a ieșit pe porțile închisorii și și-a petrecut ziua plimbându-se. El a câștigat dreptul la două zile de eliberare temporară anuală, cu ani în urmă, dar nu i s-a permis să iasă pe motiv că încă reprezintă un pericol pentru femei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, după ce a vorbit despre o nouă provocare juridică, cel mai longeviv deținut din Irlanda a ieșit pe porțile închisorii duminică dimineața și și-a petrecut ziua plimbându-se prin oraș. Îmbrăcat în pantaloni negri, o cămașă albă, cravată mov și jachetă Nike, un Shaw cu aspect relaxat zâmbea când a ieșit din închisoare și s-a urcat într-o mașină albă parcată afară.

După cum arată imaginile, el ar fi putut să treacă drept un pensionar inofensiv plecat la o plimbare prin oraș într-o după-amiază însorită de duminică. O sursă a declarat că ucigașul în serie își aștepta cu nerăbdare ziua petrecută după ce ieșirile planificate anterioare au fost anulate din cauza pandemiei.

„Nu are familie sau prieteni în Irlanda, așa că a vrut să meargă să se plimbe prin centrul orașului Dublin și să se oprească pentru o cafea într-o cafenea. Sunt sigur că oamenii care stăteau vizavi de el ar fi presupus că era doar un bătrân cu cei doi nepoți ai săi. Nu știau ei că se uită în fața unuia dintre cei mai periculoși violatori și ucigași pe care i-a văzut vreodată țara.”

Cum au fost comise crimele

Lifer Shaw, care a mai fost fotografiat o singură dată – în 2017, când a părăsit închisoarea pentru o programare la spital – este probabil să moară în închisoare din cauza gravității crimelor sale. L-a întâlnit pe Geoffrey Evans într-o închisoare engleză unde și-au pus la cale un complot înfricoșător de a răpi, tortura, viola și ucide femei.

Infractorii de carieră, din Lancashire, au părăsit Marea Britanie și au călătorit prin Irlanda în vara lui 1976, hotărând să ucidă o femeie pe săptămână. Shaw și Evans au fost condamnați pe viață în februarie 1978. Evans a petrecut aproape patru ani în comă la un spital din Dublin și a murit în 2012.

O sursă a spus că veteranul închisorii, care lucrează la reciclarea pieselor computerelor în spatele gratiilor, este un deținut morocănos care nu interacționează cu nimeni. „Cu excepția cazului în care lucrează, își petrece cea mai mare parte a timpului în celulă.”

Shaw și Evans se confruntau cu extrădarea în Marea Britanie, unde erau căutați pentru viol, când și-au început crimele.  Perechea a răpit-o pe Elizabeth Plunkett în timp ce mergea pe un drum întunecat după ce părăsea pub-ul McDaniel’s din Brittas. După ce tânăra a urcat în mașină, cei doi bărbați au atacat-o, lovind-o și târând-o pe bancheta din spate.

Elizabeth a fost bătută cu sălbăticie înainte de a fi dusă în pădure la Castletymon și violată de cei doi bărbați, mai întâi Shaw și apoi Evans. A fost apoi sugrumată. Ulterior, cei doi au aruncat corpul victimei lor.

În drum spre închisoarea Mountjoy din Dublin, după ce a fost acuzat, Shaw s-a aplecat și i-a mărturisit detectivului Gerry O’Carroll cum plănuiau cei doi să „facă o crimă pe săptămână”. Mai târziu, instanța a auzit cum Shaw i-a spus unui gardian: „Nu am vrut să o fac. Geoff m-a făcut să o fac”, potrivit Mirror.co.uk.