Evenimentul Zilei > Social > Un „titan” al televiziunilor, decizie radicală împotriva angajaților săi. Este cenzură?
Un „titan” al televiziunilor, decizie radicală împotriva angajaților săi. Este cenzură?

Un „titan” al televiziunilor, decizie radicală împotriva angajaților săi. Este cenzură?

Una dintre cele mai mari companii de televiziune din lume a pregătit o măsură drastică pentru angajații săi.

Angajații BBC ale căror mesaje online încalcă normele de imparțialitate ar putea fi concediați.

Tim Davie, noul director general al BBC, a declarat marţi că va acorda sancţiuni disciplinare prezentatorilor şi jurnaliştilor care încalcă regulile de imparţialitate ale radioteleviziunii publice britanice prin publicarea unor opinii proprii pe reţelele de socializare şi că ar putea să îi concedieze în cazul unor încălcări grave ale acestor norme.

Vor fi luați în vizor pe Twitter și Facebook

Directorul grupului BBC, finanţat în principal printr-o taxă radio-TV plătită de toate gospodăriile din Marea Britanie în care există cel puţin un televizor, a spus că va stabili în săptămânile viitoare un nou set de recomandări care vor trebui să fie respectate pe platforme online precum Twitter şi Facebook.

La puţin timp după ce a devenit directorul general al BBC la începutul lunii septembrie, Tim Davie le-a transmis angajaţilor grupului că nu ar trebui să îşi exprime opiniile politice pe reţelele de socializare întrucât riscă să afecteze reputaţia de imparţialitate de care se bucură BBC.

Big Brother prinde contur! Recunoașterea facială, folosită pentru evidența populației

Marţi, el a spus că noile recomandări se vor aplica tuturor prezentatorilor BBC, nu doar jurnaliştilor din redacţiile grupului.

„Sunt dispus să iau măsurile disciplinare care se impun până la capăt”, a declarat el în faţa unui comitet de parlamentari britanici.

Potrivit declaraţiilor sale, politicile de aplicare a noilor reguli vor include acţiuni disciplinare şi solicitări de suspendare a conturilor de Twitter.

Legendarul Gary Lineker, dat exemplu

„Vom putea să îi scoatem pe oameni de pe Twitter. Dacă ei vor să lucreze pentru BBC, atunci eu voi putea să le cer oamenilor acest lucru, voi putea să le spun să îşi suspende contul de Twitter”, a adăugat Tim Davie.

Criticile au vizat anumite mesaje publicate pe Twitter de fostul fotbalist devenit prezentator de televiziune Gary Lineker, cel mai bine plătit prezentator din organigrama grupului BBC, care a câştigat 1,75 milioane de lire sterline (2,25 milioane de dolari) în ultimul an financiar.

Tim Davie a spus că a stat de vorbă cu Gary Lineker şi că acesta a înţeles pe deplin responsabilităţile ce îi revin faţă de mesajele pe care le publică pe reţelele de socializare.

Cu toate acestea, reacţionând la declaraţia prin care Tim Davie a anunţat că ar putea să ceară prezentatorilor de la BBC să îşi suspende conturile de Twitter, Gary Lineker scris următorul mesaj online: „Cred că doar compania Twitter poate să îi scoată pe oameni de pe Twitter”, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: