Evenimentul Zilei > Actualitate > Un sucevean „inventiv”: ce metodă a găsit pentru a-și escroca colegii?
Un sucevean „inventiv”: ce metodă a găsit pentru a-și escroca colegii?

Un sucevean „inventiv”: ce metodă a găsit pentru a-și escroca colegii?

Un sucevean „inventiv” a găsit metodă inedită pentru a-și escroca colegii de muncă, unul dintre fiind păgubit cu peste 60.000 de lei.

Un sucevean a șocat autoritățile printr-o metodă găsită pentru a-și escroca colegii de muncă.

Procurorii au dispus imediat trimiterea în judecată a suceveanului.

Este vorba despre un bărbat acuzat de infracţiuni informatice şi înşelăciune. Acesta a extras din contul bancar al unui coleg de muncă sume de bani în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei.

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se precizează toate datele cazului.

Pe 15 februarie, unitatea de parchet a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică.

La aceste acuzații se adaugă și înşelăciune, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Potrivit procurorilor, inculpatul, care, în virtutea atribuţiilor de serviciu în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, are acces la unele conturi IBAN.

Ce metodă a găsit un sucevean pentru a-și escroca colegii de serviciu?

De asemenea el are acces și la titularii acestora şi datele personale ale angajaţilor. Astfel a obţinut datele necesare accesării contului bancar al unui coleg. Prin apelarea serviciului Call Center a reușit să fure banii. A comunicat operatorului toate datele solicitate. Astfel și-a asigurat accesul la contul acestuia. Ulterior a retras sume de bani sau a efectuat cumpărături.

Inculpatul este suspect de fraudă informatică. Aceea că a apelat serviciul Call Center al băncii, autentificându-se în numele persoanei vătămate.

Prin precizarea către operator a CNP-ului, seriei şi numărului cărţii de identitate aparţinând acesteia, a solicitat modificarea numărului de telefon şi înlocuirea numărului persoanei vătămate cu al său.

A cerut și introducerea adresei sale de e-mail.

A solicitat totodată şi username-ul de acces în aplicaţia de Internet Banking.

A modificat astfel datele din sistemul informatic al unităţii bancare, în scopul obţinerii unui beneficiu material pentru sine. Ulterior a cauzat o pagubă persoanei vătămate, prin blocarea accesului la contul bancar al titularului de drept, scopul acestor acţiuni fiind transferarea ilegală a unei sume de bani din cont.

Totodată, este suspect de înşelăciune, prin aceea că a indus în eroare unitatea bancară, accesând aplicaţia specifică de internet banking şi apoi apelând telefonic serviciul destinat clienţilor, prezentându-se ca fiind persoana vătămată şi indicând contul bancar al acesteia, a solicitat şi obţinut astfel un credit de nevoi personale nenominalizate, în sumă de 38.894 lei, în numele persoanei vătămate, întreaga sumă fiind în aceeaşi zi transferată de inculpat în contul soţiei sale, pricinuind astfel o pagubă în cuantumul sumei acordate drept credit, atât unităţii bancare, cât şi titularului de cont”, se arată în comunicat, conform Agerpres.