Evenimentul Zilei > International > Un singur institut de sondaj a „ghicit” în 2016 atât Brexitul cât și victoria lui Trump. Ce spune acum: Trump sau Biden?
Un singur institut de sondaj a „ghicit” în 2016 atât Brexitul cât și victoria lui Trump. Ce spune acum: Trump sau Biden?

Un singur institut de sondaj a „ghicit” în 2016 atât Brexitul cât și victoria lui Trump. Ce spune acum: Trump sau Biden?

Anul 2016 a fost zguduit de două uriașe cutremure politice: Brexitul și victoria lui Donald Trump. Majoritatea zdrobitoare a sondajelor au greșit în ambele cazuri, extrem de puține au ghicit unul din rezultate, însă doar un singur institut le-a prezis pe amândouă.

Sondajul realizat de Democracy Institute pentru publicația Sunday Express arată că Donald Trump va mai rămâne patru ani la Casa Albă, după alegeri.

Astfel, în ceea ce privește votul popular, Trump este dat câștigător în fața lui Biden cu 48% față de 47%.

În 2016, Donald Trump a pierdut votul popular în fața lui Hillary Clinton, aceasta din urmă obținând cu 2,87 de milioane de sufragii mai mult la nivel național.

Însă singurul vot care contează și decide președintele Statelor Unite este cel din Colegiul Electoral. Și aici, Trump este dat câștigător în fața lui Biden, la un scor de 326 la 212, cu 22 de voturi mai multe decât în 2016.

Democracy Institute afirmă că, în ultimele zile ale campaniei electorale, dezvăluirile descoperite în laptopul lui Hunter Biden precum și din alte surse despre afacerile dubioase ale familiei Biden au avut un impact decisiv.

Decizia Twitter de a cenzura și mușamaliza scandalul a avut exact efectul contrar, confirmând indirect veridicitatea acuzațiilor.

„Timizii” decid rezultatul

Spre deosebire de multe alte institute de studii sociologice, care au prezis victoria lui Biden, sondajul realizat de Democracy Institute identifică alegătorii probabili în locul celor înregistrați, și de asemenea încearcă să cuantifice votul „timid” pentru Trump.

Ultimul său sondaj a descoperit că 79% dintre alegătorii lui Trump nu recunosc că votează pentru el în discuțiile cu prietenii sau familia, în comparație 21% în cazul alegătorilor lui Biden.

Un alt sociolog care ține cont de votul „timid” și care a prezis și el victoria lui Donald Trump în 2016, Robert Cahaly, directorul Trafalgar Group, afirmă că între 20 și 25% dintre americanii de culoare din statele-cheie vor vota de data aceasta pentru președinte, ceea ce ar fi suficient pentru a înclina balanța în favoarea sa.

Sprint pe final

„Este o schimbare importantă în acest vot”, a declarat Cahaly într-un interviu de luni cu Maria Baritromo, la Fox Business. „Și de fiecare dată când un lider de culoare iese în față și spune că este cu Trump, îi face pe oameni mai puțin timizi și să declare că și ei sunt cu Trump.”

Cahaly a arătat și că mulți independenți nu au votat anticipat și până în ultima clipă „cumpănesc candidații”.

El a atras atenția că majoritatea sondajelor indică economia drept principala lor preocupare, iar muncitorii, angajații cu ora și elevii de colegiu care nu doresc o nouă carantină se orientează la finalul campaniei către Trump.

În privința dezvăluirilor despre Hunter Biden și familia sa, Democracy Institute i-a întrebat pe alegători cine cred ei că spune adevărul. Un procent de 57% l-au desemnat pe fostul asociat al lui Hunter, Tony Bobulinski, în defavoarea lui Joe Biden.

Bobulinski a declarat că s-a întâlnit de două ori cu fostul vicepreședinte al SUA, în legătură cu afacerea fiului său în China, în timp ce Joe Biden susține că nu a discutat niciodată și cu nimeni despre afacerile fiului său.

De asemenea, 52% dintre cei chestionați sunt de acord că Joe Biden este un „politician corupt”.

Democracy Institute a descoperit că 4 din 10 alegători negri aprobă prestația de președinte a lui Donald Trump și 21% sunt gata să voteze pentru el.

Aglomerațiile îl defavorizează pe Biden

Patrick Basham, directorul Democracy Institute, a declarat că alegătorii lui Trump „sunt răspândiți mai uniform prin țară decât cei ai lui Biden”.

„Votul comparativ ineficient al lui Biden este susceptibil să-l reflecte pe cel al lui Hillary Clinton de acum patru ani”, a mai spus Basham. „Biden va avea rezultate excelente în statele cu populație mare, precum California, Illinois, New Jersey și New York.”

„În aceste state și în altele, vopsite statornic în albastrul Democrat, va realiza victorii la scoruri enorme asupra lui Trump, oferindu-i potențial pentru o victorie națională populară, însă lipsindu-l probabil de suficiente voturi în Iowa, Pennsylvania, Michigan, Ohio, Wisconsin, Arizona, Carolina de Nord și Florida pentru a-l face pe Trump un președinte cu un singur mandat.”

Un alt institut de sondare, cel condus de Kevin McCullough, a prezentat cu câteva minute în urmă rezultatele estimării sale. McCullough este supranumit „Votestradamus” pentru faptul că, între altele, a afirmat în 2016 că Donald Trump va câștiga în 30 de state și Hillary Clinton în 20. În final, scorul a fost de 30,5 – 19,5, în Maine și Nebraska voturile fiind împărțite.

De data aceasta, Kevin McCullough afirmă că Trump va obține o victorie mai lejeră decât în 2016, cu victorii în 33,5 state. La electori, prognoza sa este că Trump va câștiga 326, iar Biden 212. Pragul de electori necesar victoriei este de 270.