Se întâmpla la 1 Decembrie 1915, iar autorii erau maghiarul Toth şi românul Baboş, care avea un plan prin care se urmărea asasinarea premierului Brătianu.

În timpul neutralităţii României, poliţiştii români au cercetat un atentat în urma căruia urmau să fie asasinaţi premierul Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu şi Nicolae Filipescu la comanda Puterilor Centrale, cu scopul de a elimina adversarii intrării României în război, de partea Antantei.

Conform descopera.ro, membrii importanţi ai Partidului Conservator, Nicolae Filipescu şi Tache Ionescu militau pentru intrarea imediată a României în razboi de partea Franţei şi Rusiei, iar Germania şi Imperiul austro-ungar au încercat eliminarea lor fizică.

Pentru această misiune au fost aleşi Ilie Toth şi Ion Baboş, care pe parcurs au decis să nu-şi ducă misiunea până la capăt şi s-au predat poliţiei la hotelul Dacia. Ei fuseseră instruiţi de Iakob Offenberger, un avocat din Braşov care în ziua în care a fost arestat urma să aducă la Bucureşti 8.000 de napoleoni de aur.

Expertiza Pulberăriei Armatei Dudeşti a stabilit că pentru planul criminal fusese pregătită o încărcătura explozivă ascunsă în două valizele din piele negră şi maro. Ambele conţineau câte un mecanism “precis şi puternic pentru distrugerea la timp dorit”. “Valizele au fost concepute în ansamblul lor de oameni versaţi”, piesele “nu sunt improvizate”, iar adaptările făcute “trădează opera unor oameni experimentaţi  şi  nu putea da greş”, se arăta în raportul Pulberăriei Armatei.

Atentatul urma să fie executat în seara zilei de marţi, 1 decembrie 1915, de Ilie Toth (alias Iles Raab) şi românul Ion Babeş sau Baboş (cu paşaport pe numele Ilie Ştefănescu). Ilie Toth afirma că Şeful Siguranţei de la Budapesta i-ar fi promis că “te voi scăpa de mizerie şi-ţi voi purta de grijă, să fii fericit până la moarte, numai să fii cuminte şi ascultător”. 

LEGĂTURA EXTREMIŞTILOR din organizaţia care a vrut să DETONEZE o bombă la Târgu Secuiesc cu RADICALII sustinuti de Putin in Republica Moldova

De aici vin EXTREMIŞTII CARE AU VRUT VĂRSARE DE SÂNGE ÎN ROMÂNIA. Galerie FOTO-VIDEO cu Mişcarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria

CINE sunt EXTREMIŞTII din organizaţia care a vrut să DETONEZE o bombă de Ziua Naţională