Prima fotografie care a ieșit la iveală îl arătă pe Trudeau în 2001 purtând un costum Aladdin. La câteva ore a fost publicată o a doua fotografie cu el având faţa neagră cântând „Day-O”, o melodie populară jamaicană interpretată de faimosul cântăreț afro-american Harry Belafonte .

Trudeau a recunoscut că „a greșit” după apariţia fotografiilor cu el

Imaginea, găsită în anuarul West Point Gray Academy și publicată de revista Time îl arată pe Trudeau cu fața, gâtul și mâinile negre purtând un turban și haine specifice. În acel grup el era singurul machiat în negru. „Evident că regret că am făcut-o,  îmi pare rău că am făcut-o”, a spus Trudeau reporterilor.

„Îmi asum responsabilitatea pentru decizia mea de a face asta. Ar fi trebuit să știu mai multe … Nu știam despre rasism la vremea respectivă”. Zita Astravas, reprezentantul relațiilor cu mass-media a confirmat pentru Time că este Trudeau în fotografie. „A fost o fotografie făcută în timp ce învăța la Vancouver, la cina anuală a școlii, care avea tema „ Arabian Nights”. A participat alături de prieteni și colegi îmbrăcați ca personajele din Aladin ”, a spus Astravas.

Fotografiile, apărute au stârnit critici pe Twitter, unde mulți l-au acuzat pe Trudeau de rasism. Întrebat de reporteri dacă va lua în considerare demisia pentru acele fotografie, el a spus: „Am muncit toată viața pentru a crea oportunități pentru oameni de a lupta împotriva rasismului, sunt aici și să spun că am făcut o greșeală … ar fi trebuit să știu mai multe atunci”, a spus el. „O să cer canadienilor să mă ierte … Sunt dezamăgit de mine și enervat”.

Noul lider al Partidului Democrat Jagmeet Singh l-a învinovățit pe premier, afirmând că apelurile sale publice de combatere a discriminării și comportamentul său în privat sunt în contradicție. „Cine este adevăratul domn Trudeau? Este cel din spatele ușilor închise când camerele sunt oprite pe care nu-l vedea nimeni? ”, a întrebat Singh. „Este adevărat domnule Trudeau? Pentru că din ce văd se pare că este”.

Consiliul Național al Musulmanilor canadieni a declarat că Trudeau purtând „brownface” a fost un act „reprobabil” care „promovează din nou o istorie a rasismului, a sclaviei și a unei mitologii orientaliste care este inacceptabilă”. „Deși recunoaștem că oamenii se pot schimba și evolua pe parcursul a două decenii, este esențial ca premierul să își ceară scuze imediat și fără echivoc”, a declarat directorul executiv, Mustafa Farooq, potrivit time.

Justin Trudeau, now the prime minister of Canada, appears in dark makeup on his face, neck and hands at a 2001 Arabian Nights -themed party at the West Point Grey Academy, the private school where he taught.

Justin Trudeau also admitted to wearing blackface makeup to sing the Jamaican folk song Day O in high school for a talent show. TIME has confirmed this photo shows the Canadian prime minister.