Scandalul de dopaj al Simonei Halep. Arbitrul Cristan Jura: „Tăcerea ei mă miră un pic”. Cum a procedat Șarapova

Scandalul de dopaj al Simonei Halep. Arbitrul Cristan Jura: „Tăcerea ei mă miră un pic”. Cum a procedat Șarapova Sursa foto: Simona Halep/ Facebook

Toată lumea vrea să afle adevărul despre scandalul de dopaj al Simonei Halep. Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv (TAS), a explicat cum a fost depistată pozitiv sportiva și ce se întâmplă în aceste zile.

Soarta Simonei Halep în circuitul profesionist de tenis este incertă după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, la US Open 2022. Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv (TAS), din Lausanne, Elveția, a venit cu noi informații despre scandalul de dopaj.

„Din informațiile mele, nu există niciun fel de indiciu pe această temă la TAS. De altfel, tribunalul a anunțat acum aproape o lună că Simona Halep nu a făcut niciun demers legal către această instituție juridică.

Nu știu să se fi schimbat nimic de atunci încoace. Dar cred că cele 20 de zile pe care Halep le avea la dispoziție pentru a contesta suspendarea sa prin intermediul agenției Sport Resolutions au trecut!”, spune arbitrul Cristian Jura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Jura spune că durata de contestare a acuzațiilor oficiale e de 20 de zile pentru cele intermediate de agenția londoneză Sport Resolutions, respectiv 21 de zile pentru cele ce se opresc la TAS. Simona Halep ar avea șanse să își facă dreptate.

„Și într-un caz, și în celălalt, vorbim despre zile calendaristice. Nici vorbă că ar putea fi vorba despre zile lucrătoare. Lucrurile sunt foarte clare celui în cauză referitor la numărul de zile pe care le are la dispoziție pentru a-și demonstra nevinovăția”, adaugă Cristian Jura.

Ce strategie trebuia să adopte Simona Halep

El a mai declarat că avocații și apropiații Simonei Halep puteau să apeleze la o altă strategie și să fie mai insistenți.„Cel mai probabil, Simona Halep a ales o strategie mai puțin transparentă. Poate la sugestia celor apropiați, poate sub influența echipei de avocați pe care și-a ales-o.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Există și o asemenea procedură, prin care ceri forului respectiv ca situația să-ți fie analizată fără a da publicității niciun fel de amănunte. Dacă s-a ales o asemenea variantă, cei implicați vor decide când anunță rezultatele finale.

Însă strategia în cauză, chiar și una netransparentă, nu înseamnă nimic. Orice sportiv e liber să-și aleagă propria cale de rezolvare a diferendelor de acest tip”, e de părere același Cristian Jura.

Diferența dintre Halep și Șarapova

Arbitrul a dezvăluit și diferențe despre scandalurile de dopaj dintre Simona Halep și Maria Șarapova. Chiar dacă povestea lor este asemănătoare, rusoaica a ale să fie transparentă și să își țină fanii la curent mereu.

„Spre deosebire de Simona Halep, Șarapova a ales atunci să facă cât mai transparent tot procesul. Și a comunicat, pe rețelele sale sociale, aproape fiecare pas. Însă și cazul rusoaicei a fost diferit de al cel al româncei. Totuși, tăcerea Simonei Halep mă miră un pic!”, mai spune Cristian Jura pentru Playtech.