Un mit spulberat. Coca-Cola fără zahăr îți provoacă mai mult rău

Un mit spulberat. Coca-Cola fără zahăr îți provoacă mai mult răuZahăr. Sursa foto: Arhiva EVZ

Majoritatea oamenilor cred că băuturile carbogazoase fără zahăr sunt o opțiune mai sănătoasă. Dar, pentru a putea fi îndulcite este folosit un îndulcitor artificial precum aspartamul.

Băuturile gazoase conțin adesea acid citric, despre care se știe că dăunează smalțului dinților. Laura Baker-Fawcus, manager de cabinet la Forge House Dental din Kent, a spus că, deși majoritatea oamenilor știu că nivelurile extrem de ridicate de zahăr din băuturile carbogazoase clasice vă slăbesc dinții și ajută la formarea cariilor, chiar și băuturile fără zahăr pot reprezenta un risc.

Creșterea în greutate

Acestea includ acizi și coloranți artificiali, care pot provoca decolorarea dinților, a avertizat ea. „Băuturile precum Coca-Cola și Pepsi conțin ingrediente care le conferă culoarea închisă, având același efect și asupra dinților. A bea acea băutură cu un pai ar putea reduce impactul asupra dinților, însă nu va preveni complet pătarea acestora.”

Studiile au arătat că îndulcitorii artificiali pot crește riscul de creștere în greutate. O lucrare a constatat că sucraloza, găsită în Coca-Cola și Pepsi fără zahăr, crește pofta de mâncare și apetitul la femei și la persoanele supraponderale.

Un studiu realizat de experții de la Institutul Național de Sănătate din Franța a constatat că mai puțin de o băutură gazoasă în fiecare zi poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral cu 10%. „Îndulcitorii artificiali se află în mii de mărci de alimente și băuturi din întreaga lume. Cu toate acestea, rămân un subiect controversat și sunt reevaluate de agențiile de sănătate.”

Alternativa zahărului

Potrivit oamenilor de știință de la universitățile din Israel și Singapore, șase îndulcitori artificiali obișnuiți - aspartam, sucraloză, zaharină, neotam, advantame și acesulfam potasiu-k - s-au dovedit a fi toxici pentru bacteriile intestinale. S-a descoperit că bacteriile din sistemul digestiv au devenit toxice atunci când sunt expuse la concentrații mici de îndulcitori.

Sfatul NHS spune că îndulcitorii sunt siguri și pot ajuta la menținerea scăzută a zahărului din sânge pentru diabetici și la reducerea riscului de carii dentare. Asociația britanică a băuturilor răcoritoare a declarat că guvernul a susținut public utilizarea îndulcitorilor fără zahăr ca alternativă pentru a reduce zahărul din alimente și băuturi și pentru a ajuta oamenii să-și gestioneze greutatea, potrivit The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News