Evenimentul Zilei > Justitie > Un mare dosar de corupție ajunge după 7 ani la DNA București. „La Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările”
Un mare dosar de corupție ajunge după 7 ani la DNA București. „La Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările”

Un mare dosar de corupție ajunge după 7 ani la DNA București. „La Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările”

Un mare dosar de corupție, „dosarul Maricuța”, ajunge pe masa procurorilor DNA București după ce 7 ani în care a zăcut în sertarele DNA Alba Iulia. Prejudiciu estimat este de 114 milioane de euro, dosarul fiind cel mai mare din cele instrumentate vreodată în județul Sibiu. Printre cei 40 de acuzați se numără și Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului.

De mai bine de un an,  în acest dosar nu s-a mai făcut niciun fel de lucrare: audierile s-au încheiat demult, la fel și expertizele și chiar și contraexpertizele.

Jurnaliștii de la Turnul Sfatului au olicitat explicații conducerii DNA referitoare la stadiul acestui dosar. La trei zile după ce solicitarea a fost transmisă, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a decis să ia dosarul de la Alba Iulia și să îl transfere procurorilor din structura centrală. Motivul invocat oficial: la Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările

Persoanele vătămate așteaptă de mai bine de 15 ani ca plângerile penale formulate în fața procurorilor să ajungă, în urma finalizării unui rechizitoriu, și în fața judecătorilor.

Acuzații deosebit de grave

Constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu sunt câteva din infracțiunile pe care procurorii DNA le cercetează de șapte ani în cadrul acestui dosar. Este vorba de fapte puse pe seama a 40 de persoane și care s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2015, după cum se arată în ordonanțele de urmărire penală.

Procurorii DNA, însă, nu au lucrat deocamdată la verificarea acelor fapte pentru care nu mai are rost să lucreze. Și spun că vor face asta doar atunci când vor finaliza rechizitoriul.

„Pe parcursul cercetărilor, până în acest moment nu au fost emise ordonanțe de clasare ori încetare a urmăririi penale. Cu privire la termenele de prescripție, dacă este cazul, acestea se constată la dispunerea actului prin care se soluționează cauza, la finalizarea anchetei penale. Or, în acest moment, ancheta se află în desfășurare.

În ceea ce privește actele procedurale desfășurate într-o perioada determinată, acestea se circumscriu informațiilor care intră sub incidența art. 12 alin. 1 litera e și f din Legea 544/2001 (adică nu sunt publice – n.r.), iar reprezentanții instituției se vor abține de la aprecieri asupra dosarelor penale aflate în lucru. În prezenta cauză, durata mare a cercetărilor este determinată de complexitatea  cauzei (număr mare de persoane și infracțiuni cercetate) care implică verificări amănunțite constând în audieri de persoane ( inculpați, suspecți, martori), obținere și analizare de documente de la diverse instituții și persoane, realizarea unor rapoarte de constatare  precum și a unei expertize interdisciplinare etc.

Raportat la parcursul anchetei penale care se desfășoară în prezent la structura centrala, când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să vă oferim detalii suplimentare”, se arată într-un răspuns al procurorilor.

Cele 40 de persoane urmărite penal în acest dosar nu sunt deranjate cu nimic

Toate cele 40 de persoane urmărite penal în acest dosar (cine sunt personajele principale ale dosarului, precum și alte nume relevante puteți citi aici) nu au vreo măsură preventivă pusă pe seama lor de către judecători sau procurori.

Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, și Elena Scumpu, în continuare secretar al Primăriei Șeimbăr, principalele nume din acest dosar, s-au numărat printre cei puși sub arest la domiciliu începând cu luna noiembrie 2015. După cele șase luni în care această măsură putea fi prelungită, pe numele celor doi a fost instituită măsura controlului judiciar. Dar nici aceasta nu a fost menținută mult timp.

La nici zece luni după ce dosarul a devenit public (în urma descinderilor din octombrie 2015), judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis ridicarea acestei măsuri preventive. Și asta deoarece procurorii DNA au uitat că măsura controlului judiciar instituită pe numele lui Maricuța și Scumpu expira pe 20 iulie 2016 și au prelungit-o abia două zile mai târziu, mai precis pe 22 iulie 2016. Acțiune în afara normelor legale, după cum au stabilit și judecătorii.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: