Conform informatiata.ro, laboratorul din cadrul DSVSA Suceava a făcut supraveghere pentru pesta porcină africană la toţi mistreţii vânaţi pe raza judeţului.

Această măsură a fost luată din cauza evoluţiei îngrijorătoare a pestei porcine africane pe teritoriul Ucrainei, cu toate că până în prezent, nu au fost confirmate cazuri de pesta porcină africană pe teritoriul României.

“Contextul epidemiologic actual, în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fără precedent, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii. Cel mai mare risc în momentul de faţă, pentru răspândirea virusului pestei porcine africane îl reprezintă animalele de reproducţie crescute în exploataţiile non-profesionale (având în vedere circulaţia lor şi a produşilor lor pe piaţă locală). DSVSA distribuie pliante informative pentru popularizarea semnelor clinice ale bolii, cât şi ale măsurilor de biosecuritate la porcii domestici şi la mistreţi.Instititia Prefectului – judeţul Suceava va transmite materialele informative către Unităţile Locale de Sprijin – Primarii. În vederea evitării evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcină africană pentru cât mai mult timp,se va menţine un grad de alertă crescut.În acest sens, reamintim tuturor asociaţiilor de vânătoare/complexurilor de vânătoare/ crescătorilor de vânat de pe teritoriul judeţului Suceava importantă şi necesitatea raportării urgenţe a fiecărui caz de porc mistreţ depistat mort sau având un comportamnet specific modificat”, se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Suceava.