E vorba totuși despre emailurile neclasificate din corespondența lui Barack Obama, și nu despre corepondența clasificată. Un înalt demnitar american a precizat, sub protecția anonimatului, pentru ziarul citat mai sus că atacul piraților informatici, care a avut loc în toamna anului trecut, a fost mult mai intruziv decât s-a anunțat oficial . Acum, autoritățile se tem că în arhiva neclasificată a președintelui s-ar fi putut afla informații „sensibile”. Atacul informatic a dus, în octombrie 2014, la blocarea parțială a sistemului de corespondență electronică de la Casa Albă.

„Hackerii, care au penetrat adânc și în sistemul neclasificat al Departamentului de Stat, nu au reușit totuși să ajungă până la serverele care controlează mesajele de pe BlackBerry-ul pe care președintele Obama îl folosește în mod constant”, a precizat sursa oficială pentru New York Times.

Au reușit însă să acceseze arhivele unor persoane de la Casa Albă (și probabil și din afara ei) cu care președintele Obama corespondează cu regularitate. Astfel, prin aceste conturi, pirații au putut să ajungă la emailurile primite sau expediate de către președintele SUA.