Un fost general turc, judecat pentru tentativă de lovitură de stat

Un fost general turc, judecat pentru tentativă de lovitură de stat

Ilker Basbug, fostul şef de Stat Major al armatei turce este acuzat de întocmirea unui proiect de lovitură de stat şi “conducerea unei organizaţii teroriste armate”, transmite Mediafax.

Generalul Basbug, în vârstă de 68 de ani, care a condus armata între 2008 şi 2010 se află în arest preventiv din 6 ianuarie şi riscă închisoarea pe viaţă. Acesta a apărut în faţa instanţei în cadrul unui proces în care este acuzat de presupuse comploturi ce vizau înlăturarea guvernării islamo-conservatoare.

Armata turcă deţine de mult timp poziţia de susţinător al laicităţii, preluând puterea de trei ori în trecut, în 1960, 1971 şi în 1980 şi forţând plecarea guvernului islamist în 1997. Însă aceasta şi-a pierdut influenţa politică după reformele întreprinse de Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002.

Zeci de ofiţeri, activi sau în rezervă, au fost arestaţi din 2008, acuzaţi de complot împotriva puterii în cadrul unei anchete extinse denumită Ergenekon. Ilker Basbug deţine cel mai înalt grad dintre cei arestaţi. Când a fost arestat, generalul a calificat drept “tragicomice” acuzaţiile care îi sunt aduse, afirmând că dacă vroia, putea să înlăture guvernul. Apropiaţi ai ofiţerului acuză justiţia de “falsificarea faptelor şi a probelor” şi solicită abandonarea anchetei penale.

Ne puteți urmări și pe Google News