Candidatura lui Wolski era susținută de Varșovia împotriva actualului deținător al funcției, ex-premierul polonez Donald Tusk, sprijinit de PPE.

”Regret profund lipsa de loialitate și de respect a dlui Saryusz-Wolski”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul, anunțând revocarea din partid după o reuniune de explicații cu eurodeputatul polonez, potrivit Agerpres.

Saryusz-Wolski, până în prezent vicepreședinte al PPE, cel mai mare partid politic paneuropean, și-a anunțat la rândul său, la televiziunea poloneză, 'demisia dată fiind situația actuală', demisie oficializată printr-o vizită de adio.

Polonia, ale cărei relații cu Bruxelles-ul s-au răcit după sosirea la putere a partidului Lege și Justiție (PiS), a creat o situație inedită sâmbătă atunci când l-a propus pe Jacek Saryusz-Wolski pentru funcția de președinte al Consiliului European, structură ce reunește șefii de stat sau de guvern din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.

Primul mandat de doi ani și jumătate al lui Tusk expiră în luna mai, iar actualul președinte al Consiliului European se bucură de sprijinul confortabil al majorității statelor membre pentru un al doilea mandat.