Evenimentul Zilei > Social > Un economist celebru anunță apocalipsa în România: Ajungem într-o sărăcie greu de gestionat
Un economist celebru anunță apocalipsa în România: Ajungem într-o sărăcie greu de gestionat

Un economist celebru anunță apocalipsa în România: Ajungem într-o sărăcie greu de gestionat

Economistul Mircea Coșea vine cu noi previziuni pentru România şi spune că în prezent unul din patru români este sub linia de sărăcie, iar asta va duce la căderea sub această linie a încă aproximativ doi români, adică ajungem într-o sărăcie greu de gestionat.

Profesorul Mircea Coșea a declarat luni, la B1 TV, că facturile vor fi atât de mari, încât unii români nu vor putea pur și simplu să le achite și atunci va exista riscul ca sistemul să cadă, pentru că nu-și va putea recupera cheltuielile.

Mircea Coșea: „Eu îmi pun o singură întrebare: ce facem iarna asa? Subvențiile sunt un lucru care trebuie să fie din ce în ce mai puțin folosit într-o societate care se pretinde economie de piață. Problema e: noi suntem o economie de piață liberă? În momentul în care Parlamentul și Guvernul, cel dinainte, a făcut niște eforturi pe care eu le-am salutat atunci – a introdus legea de protecție a consumatorului vulnerabil, au plafonat așa cum au plafonat, se poate discuta, prețurile, au decis să dea anumite compensații – lucrurile începuseră să intre cât de cât în normal.

Dar apare acest ANRE care deodată mărește prețurile, apar și alte elemente ale prețului care apar acum în factură și care sunt prețuri de cogenerare, și deodată ne aflăm într-o situație azi cunoscută oficial în care prețul căldurii la un apartament de trei camere pleacă de la 400 de lei la 980 de lei. Vă dați seama? La 980 de lei! Statistica spune oficial că unul din patru români e sub linia de sărăcie. Asta va duce la căderea sub această linie a încă aproxmativ doi români, adică ajungem într-o sărăcie greu de gestionat”, a declarat Mircea Coșea.

Coşea: Unii oameni vor prefera să stea în frig, iar alții pur și simplu nu-i vor plăti facturile

„Trebuie să găsim o soluție, or acum mie-mi e foarte greu să spun ce ar trebui făcut pentru că putem să intrăm într-o situație cu două elemente importante. Va exista o autocenzură de consum: multe familii își vor cenzura consumul, asta înseamnă că scade calitatea vieții. Nu nivelul de trai, mai mult, calitatea vieții, fapt ce nu e admis în UE, la valorile ei. Altă posibilitate e că unii nu plătesc factura pur și simplu. Atunci sistemul va cădea că nu-și recuperează cheltuielile”, a subliniat Mircea Coșea.

Centralele de apartament vor să fie interzise, că poluează

„Explicația pleacă de la lipsa unei reforme profunde în sistemul de încălzire din România. Care e strategia de încălzire în România, o țară care are șase luni de frig? Nimeni n-a vorbit până acum de asta. După Moscova, noi avem cel mai mare sistem de încălzire centralizată și nu mai funcționează nici economic, nici tehnic. Centralele de apartament vor să fie interzise, că poluează. Foarte bine și ce facem? Energie electrică nu avem pe cât am consuma. Poate peste câțiva ani cu ajutorul americanilor să facem centralele alea”, a mai declarat profesorul.

Economistul Mircea Coşea a mai declarat că toate aceste măsuri luate de Guvern nu ajută cu nimic deoarece sunt valabile doar iarna aceasta şi din primăvară revenim în situația în care suntem acum.

Dacă vrem România educată…trebuie să avem și România încălzită

„Lunile astea care vin, pentru mine sunt niște probleme nerezolvate. Azi suntem la finele luni noiembrie. Avem trei – patru luni în care aceste legi vor înceta să mai acționeze. În aprilie – mai vom fi în aceeași situație în care am fost în septembrie – octombrie, că nu se ia nicio măsură de reformare sau de îmbunătățire a sistemului. Deci trebuie să existe un program național. Dacă vrem România educată foarte bine, dar trebuie să avem și România încălzită. Cum Dumnezeu facem să încălzim, să nu ne întoarcem cu 30 de ani în urmă?”, a concluzionat profesorul Mircea Coșea la B1TV

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: