Taxă pentru românii care au centrale de apartament. Ce se pregătește la Ministerul Mediului

Taxă pentru românii care au centrale de apartament. Ce se pregătește la Ministerul Mediului Sursa: Arhiva EVZ

Tanczos Barna, ministrul interimar al Mediului, a pus gând rău românilor care au deja centrale termice de apartament. Va propune o taxă de poluare. Mai mult, același ministru a anunțat că centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi. 

După ce ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că centralele de apartament vor fi interzise în blocurile ce urmează să fie construite, acum mai vine  cu o propunere: să-i taxeze pe toți cei care au deja montate centrale termice de apartament.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a explicat Tanczos Barna.

Românii cu centrale termice de apartament, siliți să plătească o nouă taxă

Măsura ar putea fi aplicată de anul viitor, după ce va fi adoptată de noul Guvern, iar scopul declarat este reducerea poluării în orașe. Pentru centralele deja montate, proprietarii ar putea fi taxați.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a mai anunțat Mediului Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a declarat că centralele termice de apartament contribuie la poluarea din marile orașe, așa că vrea să le interzică sau să le taxeze.

Viitor sumbru pentru română: ori să se racordeze la sistemul centralizat de termoficare, ori să aibă o centrală proprie care să alimenteze toate apartamentele

Tanczos Barna: “Facem propunerea la iarnă, dacă Guvernul nu va fi de acord, vom merge în Parlament. Centralele comune și încălzirea centralizată este mai puțin poluantă”.

Noile centrale de bloc sunt mai scumpe decât cele de apartament, spun dezvoltatorii, iar asta ar însemna majorări de prețuri pe piața imobiliară. În plus, locatarii trebuie să se pună de acord când ar urmă să pornească încălzirea.

Totuși, centralele de bloc performante le permit proprietarilor să aibă căldură când vor, fără să fie nevoiți să negocieze cu vecinii ori să plătească în plus.

Românii cu centralele montate deja în apartamente ar putea fi taxați suplimentar, deşi au centrale ultramoderne după normele europene

Taxarea centralelor de apartament ar urma să fie decisă de Comisia Europeană. O directivă în acest sens este pregătită la Bruxelles și ar putea fi aprobată peste 2-3 ani, în ciuda opoziției unor state membre, inclusiv a României. Valoarea taxei nu a fost stabilită, dar dacă ar fi adoptată ar putea fi de câteva sute de lei anual, spun experții în energie.