Veste mare pentru românii care sunt îngroziți de facturile la energie și gaze. Anunțul făcut de ministrul Energiei

Veste mare pentru românii care sunt îngroziți de facturile la energie și gaze. Anunțul făcut de ministrul Energieisursa: arhivă EVZ

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că facturile la energie și gaze nu vor fi mai mari decât cele pe care le-au achitat românii anul trecut.

Românii nu vor plăti facturi la energie și gaze mai mari decât anul trecut, susține Virgil Popescu, ministrul Energiei. Normele de aplicare a legislaţiei care prevede acordarea de sprijin pentru achitarea facturilor vor fi publicate în următoarele zile.

Ce spune ministrul Virgil Popescu, despre facturile care vor veni

„Nu au fost finalizate normele pentru aplicarea acelor discounturi şi le-am transmis că avem termen de 15 zile, conform legii. Legiuitorul a dat acest termen. Normele sunt gata, le-am discutat astăzi şi cu Ministerul de Finanţe, şi cu Ministerul Muncii. În câteva zile vor fi publicate şi vor şti exact ce trebuie să facă.

„Lucrurile sunt foarte clare: factura pe octombrie vine în cursul lunii noiembrie, factura lunii noiembrie vine în decembrie, deci nu are cum să vină factura pe noiembrie tot în noiembrie, pentru că trebuie să aşteptăm să se citească sau să se estimeze sau să se autocitească consumul. Facturile aferente lunii noiembrie vin de obicei la începutul lunii decembrie”, a anunțat Virgi Popescu la Realitatea Plus.

Exemplu de calcul dat de oficialul de la ministrul Energiei

Virgil Popescu dădea un exemplu, luna trecută, de calcul al facturilor. „100 de kw - consum lunar. A crescut la 300 de kw limita maximă de consum pentru care se acordă aceste beneficii ( adică între 100 kw și 300 kw). Dacă prețul este ca acum, 85 de bani X 100 de kw face 85 de lei factura. Compensarea este de 0,291 X 100 face 29 de lei. Românul plătește 56 de lei. Dar, avem și un prag inferior de valoare de referință, 68 de baniX100 face 68 de lei. Dacă aplicarea compensării scade sub valoarea de referință, va plăti această valoare”, spunea ministrul la Digi 24.

„Cine poate să își amâne factura? Ce înseamnă consumator vulnerabil? Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil. Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor”, mai afirma Popescu