Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungaria a adoptat măsura pe care o așteaptă toți românii. La ei se poate!
Ungaria a adoptat măsura pe care o așteaptă toți românii. La ei se poate!

Ungaria a adoptat măsura pe care o așteaptă toți românii. La ei se poate!

Autoritățile din Ungaria au adopat o măsură, în favoarea populației, pe care o așteptau toți românii.

Guvernul maghiar a hotărât, joi, să adopte un act normativ prin care să plafoneze prețul la combustibili. Măsura este menită să-i protejeze pe cetățeni de scumpirile din ultima vreme și pentru a ține sub control inflaţia. Conform reglementării, plafonarea prețurilor va fi în vigoare pentru trei luni. În acest timp, motorina și benzina nu se vor putea comercializa cu un preț mai mare de 1,30 de euro pentru un litru.

În perioada dintre 15 noiembrie – 15 februarie, preţurile la benzina şi motorina comercializate la pompă, în țara vecină, nu pot depăși 480 forinţi pe litru. În echivalent este vorba despre 1,30 euro sau 6,50 lei, la cursul BNR. În Ungaria preţurile la combustibili au sărit, în prezent, de 500 de forinţi pe litru.

„Sperăm că această măsură va ajuta economia şi va putea, de asemenea, contribui la reducerea inflaţiei”, a declarat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de agențiile MTI şi Reuters.

Sursa foto: EVZ

Ungaria continuă politica de înghețare a prețurilor

Ungaria va continua cu îngheţarea preţurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul majorării prețurilor la facturile pentru consumul destinat populației. Decizia a fost luată după ce rata anuală a inflației în țara vecină a urcat la 6,5% în octombrie. Majorarea este peste estimări și are drept cauză o scumpire cu peste 30% a prețului la combustibili.

Imediat după ce a fost făcut anunțul cu privire la plafonarea, prețurilor, acțiunile firmei MOL, companie care se ocupă cu distribuția de combustibili, au scăzut cu 6,35%.

Prețurile la carburanți sunt în creștere și în România

Și în România, prețurile au crescut foarte mult la carburanți, la motorină și benzină. La finalul lunii octombrie, costurile au crescut cu 50%, comparativ cu anul trecut. Pe 30 octombrie 2020 prețul mediu pentru un litru de benzină era de 4,5 lei, în vreme ce anul acesta, în aceeași perioadă prețul a crescut la 6,34 lei. Aceasta reprezintă o creștere de 40% în doar 12 luni.

Situația este asemănătoare când vine vorba de motorină. Pe 30 octombrie 2020, un litru de motorină costa 4,42 lei. În data de 28 octombrie 2021, prețul mediu era de 6,43 lei pe litru. Diferența înregistrată este de aproape 2 lei, reprezentând o creștere de 45 de procente.