Evenimentul Zilei > Actualitate > Suma uriașă pe care a cerut-o un bărbat pentru vânzarea CET Brașov. DNA a intervenit
Suma uriașă pe care a cerut-o un bărbat pentru vânzarea CET Brașov. DNA a intervenit

Suma uriașă pe care a cerut-o un bărbat pentru vânzarea CET Brașov. DNA a intervenit

Procurorii DNA au întocmit un dosar al cărui subiect este un bărbat care ar fi cerut o mită uriașă pentru a mijloci vânzarea CET Brașov.

Un bărbat are probleme cu legea după ce a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). El este acuzat pentru că a cerut suma de 4 milioane de euro pentru a scădea prețul de vânzare al CET Brașov. Anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a unei persoane fără calitate specială, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

CET Braşov, înfiinţat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Braşovului, cât şi pentru braşoveni, se află în procedură de insolvenţă din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Braşov, unicul acţionar al acestei societăţi. „În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanţă organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiţii de supraofertare, conform Legii 85/2006, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la preţul total de 16.843.950 euro”, se afirmă în rechizitoriul întocmit de procurori.

A cerut o șpagă de 4 milioane de euro, acuză procurorii de la DNA

Astfel, în perioada februarie 2021 – martie 2021, bărbatul i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma de 4.000.000 euro, pentru sine şi pentru alţii, susţinând că are posibilitatea reducerii preţului de vânzare al obiectivului CET Braşov, de la suma de 17.000.000 euro la suma de 11.000.000 euro şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF Bucureşti, ANAF Braşov, a Ministerului Mediului, a Consiliului Judeţean Braşov şi a Primăriei Braşov”, conform celor de la DNA.

A băgat la înaintare un contract de consultanță

Persoana învinuită l-ar fi asigurat pe martor că îi va determina pe funcţionarii publici implicaţi în procedura de vânzare a bunurilor aparţinând Statului român să scadă preţul de vânzare al obiectivului, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafeţe de teren, deşi aceste menţiuni nu erau trecute în caietul de sarcini şi că îl va ajuta în vederea obţinerii autorizaţiei de demolare într-un termen scurt.

Pentru a crea aparenţa unei tranzacţii legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea şi depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în preţul unui contract de consultanţă”, se mai afirmă în comunicat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.