Evenimentul Zilei > Justitie > Un alt şoc major în USR PLUS! S-a anunţat recent la Curtea de Apel Bucureşti
Un alt şoc major în USR PLUS! S-a anunţat recent la Curtea de Apel Bucureşti

Un alt şoc major în USR PLUS! S-a anunţat recent la Curtea de Apel Bucureşti

Dan Barna şi Dacian Cioloş, copreşedinţii USR PLUS, au aflat recent că magistraţii de la Curtea de Apel București le-au trasnsmis să comunice unei persoane fizice informaţiile despre „lista firmelor prin care s-au derulat bugetele de publicitate folosite în ultimele două campanii europarlamentare şi prezidenţiale din 2019”.

Un alt şoc major în USR PLUS! S-a anunţat recent la Curtea de Apel Bucureşti. Jurnaliştii de la justnews.ro anunţă că solicitantul este Jipa Alexandru Ionuț. Sursa citată notează că la 13 decembrie 2019, Jipa Alexandru Ionuț a formulat o solicitare către USR, în care a cerut să i se comunice mai multe informații în temeiul legii 544/2001.

Astfel au fost vizate bugetele de publicitate (pe categorii) folosite in ultimele două campanii (europarlamentare si prezidențiale 2019), dar şi lista firmelor prin care au circulat acele sume.

USR a răspuns că informațiile solicitate se regăsesc pe site-ul partidului, la capitolul Transparență organizațională și i-a recomandat solicitantului consultarea paginii respective. Jipa a constatat că pe respectiva pagină erau postate mai multe informații, dar nu şi cele care îl interesau. Drept urmare, acesta s-a adresat Tribunalului Ialomița.

justnews.ro a notat că Tribunalul Ialomița i-a admis în parte solicitarea, „dar, în mod eronat, a apreciat că în acest caz, o parte dintre informațiile solicitate ar fi exceptate de la raportare”.

Dacian Cioloş, atacat de Dan Barna!
Dacian Cioloş şi Dan Barna, copreşedinţii USR PLUS

Un alt şoc major în USR PLUS!

„Instanța de recurs – Curtea de Apel București – a explicat ulterior că Tribunalul Ialomița a făcut confuzie între datele cu caracter personal, protejate de Regulamentul 679/2012 și datele de identificare ale persoanelor juridice, care sunt date publice, potrivit Ordinului nr. 1485/1999 al Ministerului Finanțelor Publice.

Reclamantul solicitase comunicarea informațiilor privind lista firmelor, deci informații privind persoane juridice, și nu persoane fizice. În plus, Curtea de Apel București a apreciat ca fiind nelegale inclusiv constatările judecătorilor de la Ialomița referitoare la necesitatea acordului persoanelor juridice, un astfel de acord fiind prevăzut, după cum în mod corect a observat reclamantul Jipa Alexandru Ionuț, doar prin raportare la Regulamentul nr. 679/2016 privind protecția datelor cu caracter personal, care se referă tot la persoanele fizice.

În consecință, Curtea de Apel București a decis «să admită recursul, să caseze în parte sentința recurată și în rejudecare, să dispună obligarea pârâtului USR să comunice reclamantului Jipa Alexandru Ionuț, în termen de 30 de zile de la data prezentei decizii», informațiile solicitate privind «lista firmelor prin care s-au derulat bugetele de publicitate folosite în ultimele două campanii europarlamentare și prezidențiale din 2019». Hotărârea a fost pronunţată în data de 25.02.2021 și a fost definitivă”, au scris cei de la justnews.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.