Evenimentul Zilei > Social > ULUITOR! De unde pornește nefericirea în cuplu
ULUITOR! De unde pornește nefericirea în cuplu

ULUITOR! De unde pornește nefericirea în cuplu

Când ți-ai atins ultima dată partenerul de cuplu? Când i-ai arătat că simți afecțiune față de el/ea? Și când v-ați destănuit ultima data probelemele de zi cu zi? Psihologii trag un semnal de alarmă. De la indiferență pornesc toate problemele.

Afecțiunea față de partener este esenţială în relaţia de cuplu. Alături de ea, contează foarte mult și comunicarea. Nu în ultimul rând, atunci când avem o problema de cuplu pe care n-o putem rezolva singuri e bine să mergem la psiholog. Măcar pentru că o persoană imparțială va putea privi obiectiv problemele cu care ne confruntăm. „8 din 10 cupluri din România vin la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-și mai manifestă afecțiunea față de partener. Vina pentru apariţia problemelor este împărţită, un cuplu este format din doi membri, iar ambii parteneri au responsabilităţi şi totul ţine doar de cei doi“, arată psihoterapeutul Oana Nicolau.

Principalele probleme identificate de ea în rândul cuplurilor din România se numără: lipsa afecţiunii partenerului, delăsarea în plan personal, lipsa timpului în doi, lipsa susţinerii şi încurajării partenerului, incapacitatea de a întelege diferenţele de gen, infidelitatea şi problemele în plan sexual.

Unele dintre acestea acestea sunt specific în funcție de sex. „Delăsarea în plan personal este o problemă a femeilor în general. Procentul femeilor este mai mare deoarece după ce fac un copil devin neglijente. Partenerii lor ajung sa fie nemultumiţi, ele ajung să fie nemulţumite pentru felul în care arată şi pentru kilogramele în plus pe care le-au luat, iar atunci apar problemele”, explică psihoterapeutul.                                    În plus, într-o relație contează în egală măsură ce fac ambii parteneri. „O altă problemă este lipsa timpului petrecut în doi, lipsa aceasta poate să creeze de asemnea neînţelegeri şi distanţarea unul faţă de celălalt. Petrecerea timpului de calitate în doi este un lucru foarte important. Daca amândoi stau pe aceeaşi canapea şi unul citeşte şi celălalt butonează telefonul, asta nu înseamnă petrecerea timpului în doi, chiar dacă suntem împreună”, arată Oana Nicolau.

Important e și să-și susții partenerul în ceea ce face.

„Susţinerea şi încurajarea partenerului nu trebuie neglijată deoarece partenerul de lângă noi are nevoie de susţinere şi încredere atât în plan profesional, cât şi în plan personal”, susține specialistul.                                   În ce privește incapacitatea de a înţelege diferenţele de gen, Oana Nicolau crede că „oamenii trebuie să înţeleagă că suntem diferiţi din punct de vedere fizic şi emoţional. Problemele în plan sexual, din păcate la noi în ţară nu exista o deschidere faţă de acest subiect şi apare ruşinea şi delăsarea”.

Toate acestea duc la infidelitate

Aceste probleme, acumulate în timp, zdruncină din temelii o relație. Rezultatul e că unul dintre parteneri își va căuta fericirea în altă parte.                                                                                                                                    „Infidelitatea este cauzată de toate aceste probleme şi nu înseamnă neapărat un final de relaţie, ci poate însemna un reînceput de relaţie. Cei cu care am lucrat, unii dintre ei au fost recunoscători că infidelitatea s-a întâmplat în relaţia lor pentru că altfel ar fi ajuns să trăiască nefericiţi o viaţă întreagă. Ea în general are o conotaţie negativă, dar poate aduce beneficii relaţiei” , explică psihoterapeutul.

De ce să mergi la psihoterapeunt şi cum te poate ajuta el?                                                                                    Cândva considerate a fi un tabu, ședința la psihoterapeut e din ce în ce mai populară în ultimii ani. Cu toate acestea, încă foarte multe cupluri trăiesc cu impresia că pot rezolva cu propriile forțe astfel de probleme, ba chiar neagă că ar avea dificultăți. Însă, un specialist va găsi o strategie şi va putea ajuta un cuplu pe termen lung. În 2016, în România, rata divorţurilor a fost de circă de 30.000. Specialiștii spun că se ajunge la divorț pentru că mariajele respective au la bază cu totul alte motive decât dragostea și potrivirea de caracter. Nu sunt puține cazurile în care doi tineri se căsătoresc din motive financiare sau pentru că așa își doresc părinții. Când mai apare în peisaj și un copil, lucrurile se complică și mai mult. 

Apariţia copilului.            

„În momentul în care apare un copil, mai apar şi anumite responsabilităti, aceştia devin părinţii şi gestionarea acestor roluri devine dificilă, de aici reies diferite probleme .Atunci când un cuplu vine la cabinet şi are şi un copil, lucrurile se complică. Mai întai lucrăm cu părinţii pentru că de la ei pleacă problemele copilului şi manifestarea comportamentului neadecvat. Apoi, separat lucrăm cu copilul, şi în final, facem terapie de familie. Psihoterapia ar trebui introdusă şi în scoli. În scolile private există deja, dar din nefericire în școlile de stat, încă nu se face. Trebuie lucrat mai întâi cu părinţii şi cu profesorii şi apoi cu copii, deoarece comportamentul copiilor reflectă problemele acestora“

Un cuplu cu probleme, are nevoie de terapie între patru şi şase luni, o dată pe săptămână, iar preţul pentru o şedinţă de cuplu ajunge la 200 lei. Media de vârstă a celor care ajung la psihoterapeut este între 30-40 de ani, însă vin şi cupluri tinere de 20 de ani şi chiar din cele de 60 de ani.

Cei care trec pragul cabinetelor sunt, în general, oameni cu venituri medii şi peste medie, mai deschişi faţă de rezolvarea problemelor prin psihoterapie. Există, însă, și „reversul medaliei”. „Unii dintre clienţi devin dependenţi de terapie, însă terapia trebuie oprită la momentul potrivit. Succesul pentru un psihoterapeut înseamnă o terapie încheiată, fie că rămân împreună , fie că nu rămân împreună.”, comunică Oana Nicolau.