Piesa de teatru şi filmul documentar "Ultimele zile ale lui Ceauşescu", în regia lui Milo Rau şi Simone Eisenring, sunt produse şi montate de o echipă de germani şi elveţieni de la Institutul pentru Crima Politica (IIPM). Pentru spectacol, echipa a făcut cercetări în România timp de un an şi jumătate.

Premiera piesei de teatru a avut loc la Teatrul Odeon din Bucureşti, fiind urmată de un turneu în Germania şi Elvetia. Filmul documentar (ce are în centru piesa de teatru şi subiectele abordate) durează 75 de minute şi este subtitrat în limba germană. Premiera filmului a avut loc în luna iulie 2010, în cadrul Festivalului de film din Avignon. Din distribuţie fac parte Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, şi Mircea Rusu.

"Prix du Soleure" se decernează anual unui film de ficţiune sau documentar în cadrul Festivalului de Film de la Solothurn. Premiul este acordat de juriu unei pelicule cu un mesaj umanist, care abordează o tema ce descrie umanismul, demnitatea umană, dezvoltarea individuală, toleranţa, respectul pentru om, teme prezentate într-o formă cinematografică deosebită.