Evenimentul Zilei > Politica > Ultimele măsuri luate de Guvernul Orban. Îi afectează pe copii și bătrâni
Ultimele măsuri luate de Guvernul Orban. Îi afectează pe copii și bătrâni

Ultimele măsuri luate de Guvernul Orban. Îi afectează pe copii și bătrâni

Cabinetul Orban, reunit marți seară, a adoptat trei proiecte de lege pentru care își asumă răspunderea în Parlament.

Birourile Permanente ale celor două camere vor decide data în care va avea loc procedura de asumare a răspunderii de către Guvernul Orban.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă, afirmă că Guvernul PNL îşi va asuma răspunderea pe abrogarea OUG 51 și trecerea la gratuitatea transportului intern pentru elevi, bătrâni și persoanele cu dizabilități. „Soluția adoptată este de a permite actualilor operatori cu licență de transport să preia copii, persoanele cu dizabilități și bătrânii de la punctele în care se află”. Cu alte cuvinte, transportul școlar revine în sfera serviciilor de interes public. Sub social-democrați, transportul școlar era lăsat la latitudinea firmelor din domeniu care, „dacă nu operau pe rute convenabile, puteau să lase în aer transportul copiilor şi în felul acesta să le pună viaţa în pericol”, după cum a precizat zilele trecute vicepremierul Raluca Turcan.

„Guvernul urmează să își angajeze răspunderea pe proiectul care reglementează situația transportului rutier intrajudețean, pentru a rezolva problema transportului școlar și a persoanelor cu dizabilități, a vârstnicilor. Soluția este aceea de a permite actualilor operatori de transport, care dețin licențe de transport în vigoare, să preia copiii școlari și, de asemenea, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice de la punctele unde acestea sunt stabilite, conform unui ordin comun al ministrului Administrației și Dezvoltării și Ministerul Educației. În momentul de față, acest serviciu, ca urmare a Ordonanței 51, este considerat serviciu comercial”, a anunțat Ionel Dancă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că „până la finalul anului următor se vor organiza licitațiile pentru licențierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu, iar până la organizarea licitațiilor respective actualii operatori de transport să aibă obligația de a prelua persoanele în cauză de la punctele indicate”.

Pe de altă parte, Ionel Dancă confirmă că Executivul își va angaja răspunderea și pe proiectele privind modificările la Legile justiţiei, legea plafoanelor bugetare şi strategia fiscal bugetară. „Vorbim despre proiectul de modificare a legilor justiției, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. De asemenea, vorbim despre creșterea vechimii pentru accederea la Institutul Național de Magistratură a magistraților, de la doi la patru ani. Şi, de asemenea, vorbim despre situațiile legate de completele de judecată formate din trei magistrați la instanțele de apel, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. Având în vedere disfuncționalitățile grave care ar avea loc în actul de justiție, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene și urmează să își angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestuia în regim de urgență”.

De asemenea, Guvernul Orban a adoptat o OUG, la propunerea Ministerului Sănătății, pentru organizarea examenului de rezidențiat. „În momentul de față, există un număr de aproximativ 2.000 de absolvenți de medicină, medicină dentară și farmacie care nu au un loc de rezidențiat asigurat. Și, având în vedere penuria de specialiști din sistem, credem că este absolut necesar să asigurăm condițiile pentru ca acești absolvenți să își poată desfășura rezidențiatul în condiții normale și să nu fie forțaţi să plece din țară. Astfel, a fost extinsă zona instituțiilor care pot asigura și desfășura Rezidențiatul și la unități sanitare de nivel local, spitale județene sau de la nivelul altor instituții care au unități sanitare în coordonare, spitale militare sau de la nivelul altor ministere și, de asemenea, la nivelul spitalelor private”, a subliniat Ionel Dancă.

În fine, Executivul a aprobat un împrumut de la BERD pentru construirea a două penitenciare noi, în județele Prahova și Buzău, și a două centre de pregătire a ofițerilor din penitenciare.