Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima zi pentru declararea veniturilor. VEZI dacă trebuie să depui declarația și ce riști dacă nu o faci
Ultima zi pentru declararea veniturilor. VEZI dacă trebuie să depui declarația și ce riști dacă nu o faci

Ultima zi pentru declararea veniturilor. VEZI dacă trebuie să depui declarația și ce riști dacă nu o faci

Astăzi este ultima zi de depunere a declarațiilor privind venitul global pe 2011, obligatorii pentru cei care au obținut venituri extrasalariale anul trecut. Declarațiile se depun la Administrația Financiară din județul/sectorul pe raza căruia contribuabilii au domiciliul.

În această categorie se încadrează veniturile din activități independente, cum ar fi profesiile liberale sau activitățile comerciale, cele din drepturi de autor, din contracte de comision sau de mandat comercial, activitățile agricole, chirii, contracte de vânzare-cumpărare de valută la termen și câștiguri/pierderi rezultate din transferul titlurilor de valoare (acțiuni, obligațiuni, instrumente financiare derivate).

Declarația trebuie depusă chiar dacă în urma activității respective a rezultat o pierdere. Modalitățile de stabilire a câștigului sunt în sistem real, cote forfetare sau normă de venit, în funcție de activitatea desfășurată. În general, normele de venit se folosesc pentru anumite profesii liberale, a căror listă este stabilită de Direcțiile finanțelor publice județene.
Sumele reținute la sursă de scad din impozit

Cotele forfetare de cheltuieli sunt utilizate în principal pentru veniturile din drepturi de autor și cele din chirii, fiind stabilite de stat. Pentru majoritatea celorlalte venituri se folosește sistemul real de determinare a câștigului brut, ceea ce implică ținerea unei contabilități și păstrarea dovezilor privind cheltuielile aferente activității ce a produs venitul.

Sumele reținute la sursă anterior, sau cele plătite în baza declarațiilor estimative de venit în cursul anului 2011, acolo unde ele există, vor fi considerate plăți anticipate și vor fi scăzute din impozitul de plată aferent anului trecut. În funcție de câștigul brut trecut în declarație și de impozitul plătit anticipat, Administrația Financiară va stabili suma rămasă de plătit sau de restituit, și va emite o decizie de impunere în acest sens.

Depunerea cu întârziere a declarației de venit poate atrage după ea o amendă între 50 și 500 de lei, în funcție de cât de mult se întârzie.