Pandemia de coronavirus a provocat turbulențe politice în Balcani. Încercând să contracareze răspândirea bolii, guvernele țărilor situate în această regiune recurg la cele mai radicale restricții: amânarea alegerilor și chiar provoacă, s-ar părea, crize politice inadmisibile pentru astfel de vremuri.

Macedonia de Nord și Albania ar putea deveni membri ai Uniunii Europene. Decizia oficială privind începerea negocierilor pe această temă a fost luată pe 24 martie, după încheierea videoconferinței șefilor departamentelor de politică externă din țările membre UE.

Miniștrii au prezentat această decizie revoluționară ca dovadă că cei 27 de membri UE, în ciuda pandemiei de coronavirus care a pus stăpânire pe continent, sunt capabili să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește această chestiune. „UE continuă să funcționeze”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene al Croației, Andreja Metelko-Zgombic, într-o conferință de presă video desfășurată după o întâlnire online.

Nu-și ascund emoțiile nici reprezentanții țărilor candidate la intrarea în Uniunea Europeană. După cum a menționat, într-un interviu acordat publicației „Politico”, șeful Ministerului de Externe al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, luarea hotărârii referitoare la startul negocierilor pe timp de criză dă autorităților de la Skopje și Tirana mari speranțe: „Când coronavirusul va fi de domeniul trecutului, pe noi ne va aștepta viitorul european. Aceasta este o rază de lumină în acest întuneric”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE