Evenimentul Zilei > International > UE lovește în economia Belarus. Un nou val de sancțiuni pentru șefii de companii
UE lovește în economia Belarus. Un nou val de sancțiuni pentru șefii de companii

UE lovește în economia Belarus. Un nou val de sancțiuni pentru șefii de companii

Mai mulți șefi de companii care susțin regimul lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere în Belarus, vor fi sancționați ce Uniuniunea Europeană.

Măsura Uniunii Europene urmărește să oprească represiunea din această ţară, după cum au relatat surse diplomatice europene, citate de AFP.

„Represiunea trebuie să înceteze. O nouă serie de sancţiuni este pe cale de a fi finalizată şi sper la adoptarea sa rapidă”, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la finalul unei reuniuni cu miniştrii afacerilor externe din Uniunea Europeană care s-a desfășurat la Bruxelles.

Acest al treilea pachet de sancţiuni urmează să fie adoptat „în a doua săptămână din luna decembrie” şi vizează „un număr important de persoane şi entităţi”, a precizat un diplomat european. De altfel, pregătirea acestor noi sancţiuni a fost cerută în timpul reuniunii miniştrilor de externe care a avut loc pe 19 noiembrie.

„Am decis să adoptăm o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la brutalitatea autorităţilor, iar ele vor viza atât indivizi, cât şi instituţii, şefi de companii”, a spus Josep Borrell.

Sancțiunile nu l-au convins pe Lukașenko să părăsească puterea

Potrivit spuselor sale, sancțiunile pe care intenționează să le aplice Uniunea Europeană vor afecta activităţile economice ale ţării. De altfel, Uniunea Europeană i-a sancţionat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, pe fiul său şi pe 53 de membri ai anturajului lor, printre care mai mulţi miniştri şi şefi ai forţelor de poliţie. Toți aceștia sunt consideraţi responsabili pentru reprimarea mişcării de contestare a alegerilor prezidenţiale de la 9 august, denunţate de UE ca fiind „falsificate”.

Aceste sancţiuni nu au oprit măsurile de represiune împotriva participanţilor la adunările şi marşurile organizate de către opoziţie însă, cu toate acestea, ele au permis eliberarea unor manifestanţi închişi, după cum a precizat sursa europeană citată.

Situația din Belarus rămâne explozivă, după ce mii de demonstranți au mărșăluit și duminică la Minsk precum și în alte orașe ale țării, într-un nou protest săptămânal prin au cerut demisia președintelui Aleksandr Lukașenko. Susţinut de Moscova, liderul regimului de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, refuză să părăsească puterea şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale în încercarea de a calma protestele.