Evenimentul Zilei > International > Iran îi cere lui Biden să ridice sancțiunile, dar nu va renegocia acordul nuclear
Iran îi cere lui Biden să ridice sancțiunile, dar nu va renegocia acordul nuclear

Iran îi cere lui Biden să ridice sancțiunile, dar nu va renegocia acordul nuclear

Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul încheiat alături de China, Rusia, Germania, Franţa şi Regatul Unit cu Iran, acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare, estimând că acesta este insuficient pentru a stăvili comportamentele „destabilizatoare” ale Republicii Islamice.

Mohammad Javad Zarif , șeful diplomației de la Teheran,  l-a îndemnat joi pe preşedinte ales al SUA, Joe Biden, să ridice sancţiunile împotriva Republicii Islamice, însă el a exclus în același timp o renegociere a acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian, semnat la Viena informează AFP şi dpa.

Într-un interviu acordat online în cadrul conferinţei Dialoguri Mediteraneene organizate de Italia, ministrul iranian de Externe a afirmat că decizia preşedintelui Donald Trump din 2018 de a retrage SUA din acest acord a constituit „o încălcare gravă” a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU de validare a acestuia, scrie Agerpres.

„SUA trebuie să înceteze să încalce dreptul internaţional. Acest lucru nu se negociază. Nu vom renegocia un acord pe care l-am negociat deja”, a declarat Mohammad Javad Zarif .

Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a retras SUA în 2018 din acordul încheiat alături de China, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie  cu Iran. Acest acord urmărea să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare, dar Trump a estimate că acesta este insuficient pentru a stăvili comportamentele „destabilizatoare” ale Republicii Islamice.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE