Evenimentul Zilei > Actualitate > UE cere suspendarea de la vânzare a 700 de medicamente testate în India
UE cere suspendarea de la vânzare a 700 de medicamente testate în India

UE cere suspendarea de la vânzare a 700 de medicamente testate în India

Uniunea Europeană a cerut stetlor membre să renunțe la comercializarea a circa 700 de medicamente generice testate și fabricate în India. Decizia a fost luată în 16 iulie, dar făcută publică abia acum.

Uniunea Europeană a cerut stetlor membre să renunțe la comercializarea a circa 700 de medicamente generice testate și fabricate în India. Decizia a fost luată în 16 iulie, dar făcută publică abia acum, potrivit Hotnews.

UE cere ca această susnedare să devină efectivă din 21 august. Publicația le Monde scrie că decizia suspendării a venit după ce Agenţia franceză de securitate a medicamentelor a descoperit, la un control de rutină, mai multe nereguli într-o fabrică a firmei GVK BIO. Compania, specializată în teste clinice, este situată la Hyderabad, în sudul Indiei.

În urma sesizării venite de la francezi, Agenţia Europeană a Medicamentelor, EMA, a revizuit circa o mie de medicamente testate de GVK în ultimii 5 ani.  În urma testării s-a recomandat retragerea unor medicamente de pe piaţă, iar unele state UE printre care Franţa, Germania şi Belgia au urmat avizul EMA.

Lista completă de medicamente sau molecule este pe site-ul Comisiei Europene. Printre acestea: Advil (analgezice), Seroplex (antidepresiv), Aerius (antihistaminic) sau Inexium (bandaj gastric).

Printre genericele recomandate sa fie retrase de pe piaţa românească sunt: Savandra, Levetiracetam, Telmisartan, Esomeprazol, Donepezil, Apstar şi Trimetazidina.

Măsura lovește în marii producători de medicamente precum Sanofi (Franta), Mylan (SUA), Ranbaxy (India), Teva (Israel). La rândul ei, GVK BIO contestă cocluziile EMA.